Nicaragua: Danmarks bilaterale samarbejde slutter i april

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Eva Rasmussen
skriver fra Managua

De sidste måneder af 2011 har den danske ambassade i Managua sammen med sine partnere arbejdet intenst på at formulere udfasningen af det bilaterale samarbejde mellem Danmark og Nicaragua, således at samarbejdet kan slutte som planlagt i april.

“Det er lykkedes at overholde tidsfristen ikke mindst, takket være et godt samarbejde mellem vores partnere og ambassadens personale”, siger ambassadør Søren Vøhtz og tilføjer:

”Vi har haft en tæt dialog med vore partnere, der har været forstående og meget samarbejdsvillige. Nicaraguanerne har en stor evne til omstilling og til at få det bedst mulige ud af situationen.”

Det på trods af, at partnerne har været igennem flere på hinanden følgende omlægninger.

Udfasninger

Det var daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der traf beslutning om en omlægning af Nicaragua-programmet.

Det skete efter udbredt svindel til fordel for de rege-rende sandinister, FSLN, ved kommunalvalget i november 2008.

Et valg, hvor to væsentlige oppositionspartier blev udelukket på grund af juridiske finurligheder, og hvor Det Øverste Valgråd, CSE, sagde nej til valgobservation.

Ambassaden og Udenrigsministeriet i København udarbejdede en omlægningsplan, der ikke havde slutdato, men da Søren Pind (V) tiltrådte som udviklingsminister i slutningen af februar 2010, var Nicaraguas dage som programsamarbejdsland talte.

Knap en måned senere satte han dato på udfasningen: December 2012.

God regeringsførelse var et af de programmer, der skulle køre frem til 2012. Det havde et budget på omkring 60 millioner kr. En lille del af det gik til Etica y Transparencia, en NGO, der bl.a. arbejder med valgobservation.

Nicaraguas regering afviste imidlertid efter længere tids drøftelser programmet. Det fik udviklingsminister Søren Pind til 17. februar at fremskynde udfasningen.

Tidsfristerne holder

”Vi arbejder med veje, broer og markeder, og indtil nu har vi holdt vore tidsfrister”, fortæller Søren Vøhtz. ”Nu kommer kulminationen på implementeringsfasen, der generelt skal være gennemført i april. Derefter udestår der administrative opgaver, indtil det bilaterale samarbejde mellem Danmark og Nicaragua slutter til efteråret.”

”Endnu er ingen af de ansatte på ambassaden blevet afskediget. Den fase kommer imidlertid snart”, siger Søren Vøhtz. Flere har allerede taget deres afsked, da de har fundet andet arbejde. Adskillige af dem med hjælp fra ambassaden.

Selv forlader Søren Vøhtz Nicaragua i løbet af sommeren, og der vil selvsagt ikke blive udnævnt en ny ambassadør.

Regionalt program

Som afløser for Danidas hidtidige program i Nicaragua etableres et regionalt menneskerettighedsprogram med et budget på 50 millioner kr. over flere år.

Endnu er formuleringen af programmet i sin vorden. Der er således ikke taget stilling til, hvilke organisationer, der skal inddrages.

”Regionale programmer har mange styrker. Vi har i det nuværende menneskerettighedsprogram set, at der opnås en masse synergi” mener Søren Vøhtz.

”Jeg siger ikke, at det nødvendigvis er de samme partnere, vi skal arbejde sammen med. Men vi skal samle op på de erfaringer, vi har. Se, hvad man med fordel kan tage med over til det nye program – det bliver en af de ting, som vi skal tage stilling til.”

”Jeg ved ikke præcist, hvornår det nye regionale program kommer i gang, men der er en stram tidsramme for forberedelsen, så vi skal have skruen i vandet hurtigst muligt”, slutter den 47-årige diplomat.