Libanon: Sex i centrum

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En kunstudstilling om sex i Libanon sidste år var et særdeles kontroversielt arrangement. Initiativtageren fortæller her om sine tanker om seksualitet i Mellemøsten.

Af Susanne Cordes
Artikel fra KVINFOs website

– Det var vigtigt for mig, at være med til at markere World Sexual Health Day.

– Jeg var en af de eneste fra Libanon og Mellemøsten, der deltog, så på den måde var jeg med til at sætte spørgsmålet om seksualoplysning på dagsordenen i min region.

Sådan siger Rola Yasmine, 25 år, forsker i reproduktion og seksuel sundhed ved The American University i Beirut, om den kunstudstilling, hun arrangerede i forbindelse med markeringen af World Sexual Health Day d. 4. september i år.

Rola Yasmine er det eneste medlem fra Mellemøsten i den internationale ungdomsorganisation WAS (The World Association for Sexual Health), der har til formål at fremme kendskabet til seksualoplysning.

Træt af sex i powerpoint

Hendes bidrag til WSHD løb af stabelen under den meget eksplicitte titel Good Sex/Bad Sex/No Sex/Your Sex. Der var ingen tvivl om, at sex og seksuelle relationer var i centrum. Til gengæld nærmede værkerne, der spændte over et bredt spektrum af formater fra tekst, foto og lyd til malerier og videoinstallationer, sig emnet fra hver deres personlige vinkel.

Masturbation, intimitet, queer-identitet, seksualitet som nydelse, som magt, som stedet, hvor vores identitet sættes i spil; alle aspekter af seksualiteten, også dem, der normalt er tabubelagte, blev diskuteret frit og åbent d. 4. september med afsæt i kunsten.

– Jeg havde lyst til at lave noget med kunst. Til daglig arbejder jeg akademisk med feltet, og jeg var træt af at tale om seksualitet på den meget didaktiske måde, hvor det handler om tal og statistikker i power-point-præsentationer og forelæsninger, forklarer Rola Yasmine og uddyber:

– Jeg følte også, at det rent faktisk åbnede op for en debat om f.eks. lesbiske kvinder, hvilket er et relativt ukendt begreb for mange mennesker i Libanon.

På selve dagen for udstillingen oplevede Rola Yasmine, at en syrisk kunstner krydsede grænsen med et værk, som aldrig kunne være blevet udstillet frit i nabolandet Syrien. Hans malerier i kul og akvarel gengav tydeligt den seksuelle akt mellem to mænd. For ham var det afgørende at få lov at udstille sin kunst og få respons uden at blive mødt med trusler eller diskrimination.

Men selvom Libanon, og især Beirut, er kendt for at have en langt mere liberal holdning til sex end andre lande i Mellemøsten, var det ikke uden risici at stable udstillingen på benene. Rola Yasmine beroligede dog sig selv og de mere urolige af de deltagende kunstnere med, at udstillingen kun strakte sig over 24 timer. Inden for den tidsramme når politiet i Beirut normalt ikke at rykke ud.

Dobbeltmoral og rekonstruktion af hymen (mødom)

Læs videre på: http://www.womendialogue.org/da/magazine/sex-paa-tapetet-i-beirut