Pia Olsen Dyhr vil sælge danske sundhedsløsninger i Mellemøsten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Handels- og investeringsminister og fung. sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) vil sælge danske sundhedsløsninger til Mellemøsten på et erhvervsfremstød til regionens næststørste økonomi, de Forenede Arabiske Emirater, når hun i denne uge besøger Dubai og Abu Dhabi.

Ministeren gæster regionens største sundhedsmesse i Dubai mandag, hvor 14 danske virksomheder inden for sundhed og velfærd får mulighed for at finde nye forretningspartnere blandt messens 72.000 besøgende fra sundheds- og velfærdsindustrien, fremgår det af en pressemeddelelse søndag.

Emiraterne er et olierigt ørkenland, som ligger i den sydøstlige del af den Arabiske Halvø. Landet er en føderation af syv emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain. Hovedstaden er Abu Dhabi. Emiraterne grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar.

Pia Olsen Dyhr:

– Mellemøsten får flere og flere plejekrævende ældre og har en velfærdsindustri på 80 milliarder dollars. Danmark har på grund af vores mangeårige velfærdssamfund udviklet mange af de løsninger, der skal til for at løse problemerne og samtidig skabe nye eksporteventyr.

– En øget satsning er nødvendig for at fastholde arbejdspladserne for de 40.000 danskere, der i dag arbejder med velfærdsteknologi og i medicinalindustrien. Og forhåbentlig også for at få skabt nye arbejdspladser de kommende år.

– Derfor ser jeg frem til at fremme innovative danske sundhedsløsninger i regionen, men også til at slå et slag for at tiltrække flere investeringer til Danmark fra den pengestærke region, anfører hun.

De Forenede Arabiske Emirater udviser med en af verdens højeste gennemsnitsindkomster stort erhvervspotentiale.

Emiraterne har i de seneste år befæstet sin stilling som Mellemøstens kommercielle centrum. Med handelsfremmende initiativer såsom frizoner og åbenhed overfor udenlandsk erhverv og kultur er især Dubai blevet den typiske adresse for alverdens internationale hovedsæder for regionen.

Pia Olsen Dyhr besøger desuden tirsdag Abu Dhabi for at tiltrække flere investeringer til Danmark og at øge samarbejdet om klima- og energiløsninger.

Stadig flere ældre

Frem mod 2030 forventes indbyggertallet i regionen at vokse med godt 40 procent, som med stadigt flere ældre sætter sundhedssektoren under et voldsomt pres.

I Danmark står sundhed- og velfærdsområdet ifølge DI (Dansk Industri) for en årlig eksport på 75 milliarder kr. svarende til 13 procent af dansk eksport.

De globale sundhedsudgifter udgjorde i 2010 anslået 5.000 milliarder dollars og forventes i 2020 at vokse til 7.000 milliarder.

Danmarks vareeksport til Emiraterne steg i 2010 med 30 pct. og i 2011 forventes en stigning på 11,5 pct. og i 2012 på 15 pct..

Dansk eksport til Emiraterne forventes i år at komme op på ca. 2,5 mia. kr., hvoraf størstedelen udgøres at maskiner, medicin og fødevarer. Dansk eksport af medicin til landet udgør ca. 160 mio. kr. om året.

Yderligere oplysninger hos:
Frej Jackson, e-mail: [email protected] og tlf. 29 72 44 77