Økologi og bistand til jordbruget i udviklingslande vil blive prioriteret højt i regeringens kommende strategi for dansk u-landsvirke.
Det var den klare melding fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R) på et debatmøde i Århus mandag.
– Økologi synes jeg jo selv er en af de afgørende metoder, som vi skal være med til at udbrede, støtte og øge forskning og kendskabet til, sagde Friis Bach bl.a. til de deltagende debattører på mødet om Danmarks fremtidige u-landsbistand.
Blandt deltagerne var adskillige repræsentanter fra Økologisk Landsforenings U-landsudvalg, som gennem flere år har medvirket i og opbygget økologiske udviklingsprojekter i flere afrikanske lande, skriver Landsforeningen i en pressemeddelelse tirsdag.
Økologi kan fordoble udbytter
Adskillige store FN-rapporter og videnopsamlinger har i de senere år påpeget, at potentialet for at producere mad nok i verdens fattige egne er markant større med økologiske landbrugsmetoder frem for kemi-baserede.
Senest i 2011 udtalte FN’s særlige rapportør for retten til mad, Olivier de Shutter:
– Økologisk landbrug kan – hvis det bliver drevet rigtigt – indenfor 10 år fordoble produktionen af fødevarer i hele regioner, samtidig med økologien dæmper klimaforandringerne og formindsker fattigdom i landområder.
Det er heller ikke gået Danmarks udviklingsministers næse forbi, selv om han bevarer en pragmatisk tilgang til økologi i forbindelse med udviklingsbistand:
– Jeg er ikke den, der vil presse dyrkningssystemer ned over hovedet på folk, men vi skal øge viden, erfaring og forskning på landbrugsområdet.
– For jeg deler optimismen omkring økologiske metoder og mener virkelig, at de kan være med til at fordoble udbyttet, sagde Christian Friis Bach på mødet.
Landmænd forbedrer indtjening med økologi
For nylig gæstede verdens største økologi-organisation NOGAMU Danmark og Økologisk Landsforening. De to organisationer har gennem en årrække samarbejdet om udviklingsprojekter for landmænd i Uganda.
– Vore erfaringer er, at de fattige bønder øger både deres udbytter og dyrkningssikkerhed, hvilket samtidig resulterer i en bedre og mere stabil indtjening og dermed øget velstand, fortæller Per Rasmussen, der er International konsulent i Økologisk Landsforening.
Udviklingsministeren opfordrede Økologisk Landsforening til at fortsætte samarbejdet med organisationer i Afrika:
– Vi skal have de økologiske landbrugsforeninger til at engagere sig med partnerorganisationer i Afrika og hjælpe til at udbrede viden og kendskab til, hvordan vi kan forbedre landbruget. Det skal blive en del af Danmarks Udviklingsstrategi det her – det er helt sikkert, sagde Christian Friis Bach.
Se mere om mødet i Århus i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-01-12/debat-om-den-nye-bistandsstrategi-besked-til-ngoer
Yderligere oplysninger fra Økologisk Landsforening hos::
Bjarne Larsen, formand for U-landsudvalget, tlf. 23 30 43 99
Per Rasmussen, International konsulent, tlf. 26 20 33 87
Joachim Plaetner Kjeldsen, pressemedarbejder, tlf. 28 93 18 06