Danmark åbner kontor i Somaliland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Som det første vestlige land åbner Danmark nu et bilateralt programkontor i Somaliland, der er den nordligste – og mere rolige – del af Somalia.

En stor del af Somalia er plaget af konflikt og krig, men Somaliland har gjort markante fremskridt – både når det gælder sikkerhed og begyndende demokrati, hedder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet fredag.

– Somaliland er plaget af meget store udfordringer. Mange mennesker er ekstremt fattige og titusindvis af internt fordrevne lever under ubeskriveligt kummerlige forhold. Den positive udvikling, vi nu ser, er skrøbelig, og det er derfor lige nu, det internationale samfund skal støtte udviklingen, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Kontoret vil blive fast bemandet med to rådgivere i Somalilands hovedby, Hargeisa.

– Tilstedeværelsen er et klart signal til Somaliland om, at deres bestræbelser på at opbygge et mere sikkert og demokratisk samfund har vores fulde opbakning. Det er helt afgørende, at hvert enkelt menneske oplever fremskridtene i deres daglige liv. Vi vil derfor blandt andet satse på sikkerhed, sundhed og uddannelse i samarbejde med Somalilands folkevalgte lokalregering, anfører Friis Bach.

Udviklingsministeren tror, at fremskridtene i Somaliland kan sprede sig til andre regioner på Afrikas Horn, hvis de bider sig fast.

– I store dele af Somalia er håbløsheden stor. Derfor er det vigtigt, at Somaliland viser, at årtiers udvikling med sult, undertrykkelse og konflikt kan vendes. Det vil have stor betydning for hele regionen, mener han.

Han understreger samtidig, at et dansk engagement på Afrikas Horn også kan være en gevinst for Danmark:

– Hensynet til udsatte mennesker vil altid være vores hovedformål med at yde bistand til fattige lande og områder. Men i en globaliseret verden har vi også i Danmark store fordele ved at hjælpe.

– Fattigdommen, håbløsheden og fraværet af en fungerende stat på Afrikas Horn er hovedårsagen til, at området betragtes som et af de nye arnesteder for terrorisme, der kan ramme vestlige mål. Det samme gælder pirateriet, der er et stort problem for danske skibe og virksomheder.

– Derudover kan krige og konflikter på Afrikas Horn i fremtiden føre til flygtningestrømme. Så også for Danmark er der konkrete fordele ved at hjælpe, slutter Friis Bach.

Yderligere oplysninger hos:
Thomas Hundsbæk, Udenrigsministeriet, tlf.: 41 86 59 00