Færre danskere vil samle ind – stor NGO mangler 4.800 indsamlere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Stadig færre borgere griber indsamlingsbøssen til velgørende indsamlinger. De bryder sig ikke om at gå fra dør til dør og bede folk om penge, viser ny undersøgelse fra Folkekirkens Nødhjælp.

Den store humanitære organisation mangler knap 5.000 indsamlere til den traditionsrige landsomfattende sogneindsamling på søndag, fremgår det af en pressemeddelelse mandag.

Over halvdelen af alle borgere, der aldrig har meldt sig som indsamler, afviser tjansen, fordi de ikke kan lide at bede fremmede personer om penge. Hver fjerde frygter, at folk bliver sure, når de ringer på deres dør, viser den nye undersøgelse.

Dermed kæmper organisationerne en svær kamp for at finde indsamlere nok, forklarer Ulrik Bjørn, leder af Sogneindsamlingen i Folkekirkens Nødhjælp. Her mangler man netop nu 4.800 indsamlere til den landsdækkende indsamling på søndag den 4. marts.

”Indsamlerne er alfa og omega. Vi samler meget mere ind, når borgeren møder en indsamler personligt, end hvis vi blot lægger et girokort”, siger Ulrik Bjørn.

“Pengene fra disse indsamlinger er vigtige, fordi de bliver brugt til pludselige katastrofer og langsigtede projekter og ikke er øremærket specifikke formål”.

”90 procent af vore indsamlere er rigtig glade, når de kommer hjem, og siger, at det er en god oplevelse at samle ind. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere, der melder sig. Og det er dobbeltærgerligt, fordi de 1.000 kroner, som hver indsamler får i bøssen, betyder liv eller død for mange mennesker i den fattigste del af verden”, anfører Ulrik Bjørn.

Indsamlere falder fra i tusindvis

Antallet af indsamlere har været faldende siden 2010, og tendensen er den samme for andre store organisationer som Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, siger Ulrik Bjørn.

Han håber at nå op på 19.000 indsamlere til årets sogneindsamling ligesom i fjor og dermed bryde tendensen.

Konsulent Anders Engeborg Jacobsen fra Center for frivilligt socialt arbejde under Social- og Integrationsministeriet oplever også, at hvervet med at gå fra dør til dør overskrider manges grænser:

”Som indsamler risikerer du et meget konkret afslag. Derfor kan det være svært at rekruttere folk til at se andre i øjnene på den måde. Der er altså sket en ændring i forhold til, at mange synes, det er grænseoverskridende at samle ind”.

Særligt de yngre generationer føler ubehaget stærkt, mener Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker:

”Der er en stærkere fornemmelse af privatsfæren i dag. De yngre generationer har ikke lyst til at konfrontere fremmede med, hvad de skal og bør. De mener, folk selv skal bestemme, og i dag er der mange nye muligheder for at sende bidraget f.eks. pr. sms (over mobilen, red.).”

Om undersøgelsen

* 51 procent svarer, det har betydning for, at de ikke melder sig som indsamlere, at de ikke bryder sig om at spørge fremmede om penge
* 25 procent frygter, at folk bliver sure, når de ringer på døren
* Blandt indsamlerne svarer 34 procent, at det har ”meget stor betyd-ning” for deres tilmelding, at de får en god fornemmelse af at samle ind
* 50 procent svarer, at det har ”nogen betydning”, at de får en god fornemmelse af at samle ind

Undersøgelsen er udført af Folkekirkens Nødhjælp hos et repræsentativt udsnit af befolkningen. 827 respondenter har deltaget. Tallene er afrundede.

Yderlige oplysninger hos:
Ulrik Bjørn, leder af sogneindsamlingen mobil 29 61 99 07
Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp,
mobil 29 70 06 00
Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker mobil 30 65 11 10
Anders Engeborg Jacobsen,
Center for frivilligt socialt arbejde tlf. 66 14 60 61