Øget dansk støtte til Nigers tørkeramte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besøger netop nu Sahel-regionen i Vestafrika, der er truet af både potentielle sultkatastrofer, en skrøbelig sikkerhedssituation og terrorisme.

Men både de nært forestående og fremtidige katastrofer kan forebygges og afværges med hurtig, langsigtet og rettidig hjælp, siger han under sit besøg i verdens næstfattigste land, Niger, i Saharas sydlige udkant. Han opfordrer derfor til hurtigt at øge hjælpen til landet.

“Tørke har ramt befolkningen i Niger igen. Det ser man desværre alt for tydeligt, når man kører rundt på landet. Der er faldet for lidt regn, mange mennesker mangler mad, og de køer og geder, som folk på landet normalt lever af, er afmagrede”, anfører han og lægger til:

“Det er vigtigt, at vi hjælper nu – inden det har udviklet sig til endnu en regulær sultkatastrofe i Afrika. Med hurtig og forebyggende hjælp har vi mulighed for at forhindre, at børn og voksne bliver syge eller dør på grund af sult”.

Han fremhæver, at den demokratisk valgte regering i Niger med dansk støtte har gjort en stor indsats for at spænde et sikkerhedsnet ud for befolkning og modvirke sultkrisen gennem kunstvandingsprojekter, beskæftigelsesprojekter og fødevarelagre.

For at bakke op om indsatsen har Danida netop afsat 200 millioner kr. til at give 750.000 mennesker adgang til vand og sanitet i Niger via et udviklingsprogram. Det skal hjælpe befolkningen bedre gennem den tiltagende tørke.

Derudover har Friis Bach nu afsat 50 millioner ekstra i akuthjælp i hele det hårdt plagede Sahelområde.

Danmarks udviklingsbistand til området vil i fremtiden lægge øget vægt på at opbygge befolkningens modstandskraft og på at forbedre fødevaresikkerheden, så mennesker i fremtiden bedre kan modstå tilbagevendende tørkeperioder.

Det er ikke kun sult, tørke og ørkenspredning, der præger Sahelområdet. Sikkerhedssituationen er alvorlig både for de lokale og i et globalt perspektiv.

Oprørske tuareger er aktive i Mali og det nordlige Niger – formentligt med våben fra Gaddafi-styrets fald i Libyen. Og den islamistiske terrorgruppe Boko Haram hærger mod syd, lige over grænsen i Nigeria.

“Også derfor er der behov for at hjælpe. For ….terrorbevægelser er det meget lettere at vinde støtte hos en sulten, modløs og utilfreds befolkning. At bekæmpe fattigdom er vigtigt og har betydning for sikkerheden, stabiliteten og flygtningepresset på Europa”, siger Friis Bach.

På sit besøg i Niger har ministeren besøgt landsbyer og holdt møder med både præsidenten, statsministeren og en række andre ministre og repræsentanter for erhvervslivet.

Kilde: www.um.dk