Sex & Samfund slutter projekt af i Vietnam til positive toner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sex & Samfund har netop fået evalueret (eksamineret) anden og sidste fase af et projekt i Vietnam, som skal sikre unge vietnameseres ret til seksuel og reproduktiv sundhed, herunder beskyttelse mod hiv og aids.

Konklusionen på evalueringen er særdeles positiv, da samtlige af projektets mål er nået, skriver foreningen i en pressemeddelelse torsdag.

Projektet er gennemført i samarbejde med den vietnamesiske NGO Research Centre for Gender, Family and Environment in Development (CGFED) og er støttet af Danida.

Det overordnede mål var at opbygge viden og kompetencer om seksuel og reproduktiv sundhed hos både unge og deres forældre.

Dette er gjort ved at oprette klubber i fire vietnamesiske landområder, hvor de unge inddrages i både planlægning og udførelse af seksualundervis-ningen og andre aktiviteter. I klubberne har man arbejdet for at forhindre seksuelt overførte sygdomme og uønskede graviditeter samt bekæmpe seksuel vold og chikane.

Projektet handler om at gøre de unge kompetente til at forvalte deres egen seksualitet. Undervisningen sigter mod, at de får viden om seksualitet og deres rettigheder, men parallelt så understøtter vi de unges frie deltagelse og selvstændighed i den måde, projektet er designet på.

“Det er ikke kun indlæring af stof, de unge får også lejlighed til at spille deres selvstændighed ud i forhold til planlægning af aktiviteter. Det giver grobund for selvstændighed på et bredere plan”, siger international projektmedarbejder i Sex & Samfund, Elisabeth Riber Christensen

Resultater overgår målsætninger

Afgørende for projektets succes har været en strategi, som har sigtet efter at skabe et aktivt miljø omkring seksuel og reproduktiv sundhed, hedder det.

Ved at inddrage politiske beslutningstagere, forældre, lærere, sundhedspersonale og mediefolk i både planlægning og gennemførelse af projektet er det lykkedes at give dem en forståelse for projektets målsætninger.

Tidligere projekter, som også har fokuseret på unges seksuelle og reproduktive sundhed i Vietnam, har ikke haft den samme forankring, netop fordi de ikke har inddraget et bredere spektrum af aktører.

Derudover har timingen været vigtig. Selv om den seksuelle moral er strengere i landområder end i storbyer, har en global ungdomskultur nået ud til landområder og landsbyer, noget de unges forældre i højere grad end før har accepteret.

Et vigtigt succeskriterium har været at gøre projektet overlevelsesdygtigt, hvilket strategien i høj grad har bidraget til.

Klubberne har fået lokalt ejerskab, og der er oprettet 72 nye klubber, som breder seksualundervisning ud til endnu flere unge.

Både det vietnamesiske sundheds- og undervisningsministerium er inddraget i projektet, og evalueringen af projektet henviser til det positive samspil med begge ministerier, som kan danne udgangspunkt for den fremtidige seksualundervisning.

Elisabeth Riber Christensen er tilfreds med evalueringens konklusioner:

“Vi har opnået mere end, hvad vi havde kunnet håbe på. Det, der startede som et pilotprojekt mellem to forholdsvis små NGOer, har vist sig at få en meget bred opbakning fra vietnamesiske myndigheder og ikke mindst forældrene, som tidligere har været skeptiske over for seksualundervisning til unge”.

“I Vietnam er der nu en mulighed for at gøre en mærkbar forskel indenfor seksuel og reproduktiv sundhed, som løfter sig ud over et projektniveau”.

Sex & Samfund vurderer, at de nye metoder, man har benyttet sig af i projektet, kan bruges som model for lignende projekter i fremtiden. Projektet er finansieret af Danida og løb fra 2003 til 2012.

Yderligere oplysninger hos:
Elisabeth Riber Christensen på 33 69 45 11 eller e-mail:
[email protected] eller Birgit Lindsnæs på 33 69 56 10
eller e-mail: [email protected]