I anledning af 10-året for pantsamarbejdet mellem Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Festival vil Nødhjælpens Ungdom genopføre “Muren” fra 2004.
Roskilde Festival har givet 500.000 kr. til Folkekirkens Nødhjælp for at NU, Nødhjælpens Ungdom, kan formidle, markere og følge op på 10 års indsats og projekter.
Det skriver Roskilde Festival på deres hjemmeside i dag tirsdag.
De mange penge bliver bl.a. til projektet med parolen ”RIGHTS FOR ALL – DON’T GROW ON A WALL”. Nødhjælpens Ungdom vælger at bygge en mur, fordi den er det mest åbenlyse eksempel og symbol på, at bevidste handlinger foretaget af en demokratisk stat, fratager en gruppe mennesker nogle af deres mest basale rettigheder.
Separationsbarriere – virkeligheden mur
Den højlydt omdiskuterede full size-kopi er et stykke af den israelske ’separationsbarriere’, der ifølge Den Internationale Domstol i Haag mange steder er opført ulovligt på palæstinensisk område.
Separationsbarrieren bliver, når den er færdig, en 708 kilometer lang konstruktion – nogle steder en 8 meter høj betonmur, andre steder et elektrisk hegn med grøfter og pigtråd – som skal adskille israelere og palæstinensere og hindre evt. fjendtlige palæstinenseres frie adgang ind i selve Israel.
Barrieren har uoverskuelige konsekvenser for hundredtusindvis af palæstinensere. De mister deres land, deres grundvand, deres frie adgang til familie, venner, jobs, lægehjælp – og hovedstaden Jerusalem, som er palæstinensernes økonomiske, kulturelle og religiøse centrum.
I 2004 vurderede Den Internationale Domstol i Haag barrieren ulovlig og krævede, at Israel fjerner alle opførte – og suspenderer alle planlagte – dele af barrieren, der er opført på palæstinensisk jord. Samtidig skal Israel udbetale skadeserstatninger til de palæstinensere, der har lidt skade pga. opførelsen. Israel har aldrig anerkendt domstolens holdning.
Humanitær situation skal løses
Siden Folkekirkens Nødhjælp opførte den første kopi af muren på Roskilde Festival for otte år siden, er den humanitære situation blevet værre for den palæstinensiske befolkning. Palæstinenserne bliver klemt stadig hårdere på basale ting som mad, vand, sundhed og ikke mindst deres rettigheder.
Med eventen ønsker NU at mure og checkpoints, uanset formålet med dem, aldrig må etableres på bekostning af andre menneskers ret til et værdigt liv.
Murens skyggeside
– 44 % af palæstinenserne i de besatte områder modtager hjælp udefra
– Over 40 % af Vestbredden er gjort utilgængelig for palæstinenserne
– Manglen på vand er katastrofal. Palæstinenserne har i gennemsnit kun adgang til 50 % af WHO’s anbefaling