Dansk observatør: Vellykket parlamentsvalg i Østtimor

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Østtimor har netop overstået sit kun andet parlamentsvalg i ø-statens 10-årige historie som selvstændig stat. Det nye demokrati har haft en svær start, og derfor havde Europa-Parlamentet sendt en delegation for at fungere som valgobservatører.

Danske Anna Rosbach, der er løsgænger i parlamentet, var med, og hun kalder valget en stor succes:

“Selvfølgelig er der meget, som stadig kan forbedres. Men i betragtning af, at det kun er anden gang de går til valg, så var vi meget positive i vores evaluering af valget,” siger den 65-årige politiker, der blev indvalgt i Europa-Parlamentet i 2009.

Østtimor var en portugisisk koloni frem til 1975, hvorefter Indonesien invaderede landet. I 2002 opnåede Østtimor selvstændighed efter en langvarig konflikt, og i 2007 holdt landet sit første frie parlamentsvalg.

Nu er borgerne i den nye stat gået til stemmeurnerne for anden gang for at sammensætte landets lovgivende forsamling:

“Østtimor er et ungt demokrati, men de fundamen-tale regler om pressefrihed og balanceret dækning, fri valgdeltagelse uden pression og hemmelig stemmeafgivelse blev overholdt. Der er stadig mangler i forhold til eksempelvis gennemskuelighed i partistøtte osv., men valget må betegnes som en succes,” udtaler Anna Rosbach.

CNRT var før valget det største parti i parlamentet og en del af den koalition, der har haft flertal siden 2007. Partiets største udfordrer var oppositionspartiet Fretilin, der dannede den første regering efter uafhængigheden i 2002 og frem til 2007.

CNRT fik 36,7 procent af stemmerne, mens Fretilin fik 29,9 pct. Dermed er en koalitionsregering uundgåelig, og Det Demokratiske Parti bliver med 10,3 pct. af stemmerne afgørende i forhold til at danne en ny regering.

Anna Rosbach pointerer, at det vellykkede valg kun er første skridt på vejen mod et velfungerende demokrati:

“Der var desværre voldelige sammenstød så sent som i 2008, så der er lang vej endnu. Demokratiet er endnu ikke bundfældet i landets politiske kultur, men et veloverstået parlamentsvalg er et vigtigt skridt på vejen.”

Anna Rosbach blev indvalgt i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, men meldte sig ud i marts 2011 og skiftede gruppe i parlamentet.

Man kan se EU-parlamentarikernes foreløbig udtalelse om valget på
http://eueom.eu/files/pressreleases/english/EN_TimorLesteEUEOM2012preliminarystatement.pdf

Yderligere oplysninger hos:
Anna Rosbach
Tel. +32 2 28 4 5746 og e-mail:
[email protected]