Israel, Palæstina og Skandinavien mødes i musikprojekt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

For de 13 palæstinensiske, israelske og skandinaviske musikere i Music on Troubled Grounds bliver bare det at mødes let problematisk. Men nu har de fået chancen igen.

Musik på Troubled Grounds er en interkulturel samarbejdsplatform, som har været aktiv siden 2009. Deltagerne kommer fra Palæstina, Israel, Sverige og Danmark. De mødtes i Malmø i 2009, og i Tallinn 2011, hvor de skabte musik og lærte om hinandens livshistorier og erfaringer.

I september mødes de igen i Beit Jala, nær Jerusalem. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ‘kulturdiplomaterne’ i Spiritus Mundi. Tre skandinaver er med på turen – Matias Wolf Andreasen fra Danmark, Anne-Marte Eggen fra Norge og Petter Rylen fra Sverige.

” At vælge præcis denne placering i Palæstina var ikke noget, vi tog let på. Lang planlægning har været nødvendig – for at finde en lokalitet, der er tilgængelig for alle” siger Petter Rylen, der er en af de skandinaviske deltagere, i pressemeddelelsen.

Ved at flytte geografisk tættere på kernen, håber Music on Troubled Grounds at få større indflydelse lokalt i Palæstina og, at det samtidig vil have en positiv og inspirerende virkning på musikken og dem selv.

” Denne gang er vi også interesseret i at udforske, hvordan konflikten påvirker os som medvirker i ensemblet, siger Petter Rylen, der normalt studerer på Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Musikerne som drivkraft
Den Malmø-baserede NGO Spiritus Mundi startede projektet Music on Troubled Grounds med den grundlæggende idé at lade musikerne selv være den drivende kraft og aktive i projektets udformning. Og et eksempel på, at det er lykkes, er det kommende møde i Beit Jala som sker på deltagernes eget initiativ.

” På dette møde, står vi for mange udgifter selv – rejser, mad, logi og udlejning af instrumenter – så stærkt føler vi for projektet og musikken! Vi forsøger så bl.a. at få finansieringen på plads via crowdfunding. Målet er naturligvis at gøre mødet så trygt, sikkert og inspirerende som muligt, siger Petter Rylen.

Spiritus Mundi producerer Music on Troubled Grounds følgende møde, når holdet rejser til Seshego i Sydafrika! Den Sydafrikanske organisation Itumeleng har inviteret det bemærkelsesværdige ensemble, som på denne tur også støttes af det svenske Kulturråd og Kulturbryggan. Der vil være møder og workshops, instrueret af Spiritus Mundi, sammen med sydafrikanske musikere. De skandinaviske deltagere ser frem til at tage sammen med gruppen til en anden del af verden.

”Vi ønsker at dele vores historier og vores tro på musikken som vejen frem gennem det, der synes at fremstå som umuligt terræn.”