Tænketank: EUs u-landsarbejde tredjebedst på verdensplan

Forfatter billede

Danmark indtager førstepladsen når det gælder rige landes indsats overfor u-landene, mens EU samlet set kun lander på en tredjeplads.

Af Ida Zidore

EU er kendt som verdens største donor af udviklingsbistand. Men det betyder ikke, at det europæiske udviklingssamarbejde er i top.

Et ny undersøgelse af rige landes udviklingssamarbejde, som den amerikanske tænketank Center for Global Development (CGD) har foretaget, viser nemlig, at EU ligger nummer tre.

Indekset rangord-ner 27 af verdens rigeste lande i forhold til syv områder: Udviklingsbistand, handel, investeringer, migration, miljø, sikkerhed og teknologi.

Manglende sammenhæng

NOTAT har spurgt en af undersøgel-sens bagkvinder, Alice Lepissier fra Center for Global Development, hvorfor EU ikke er helt i top, når der nu postes så mange penge i udviklingssamarbejdet.

“Det er rigtigt, at EU er verdens største donor, og samlet set indtager EU også en topplacering indenfor udviklingsbistand og miljø. Men når det f.eks. gælder handel, klarer EU sig ikke særligt godt, fordi politikkerne ofte modarbejder udviklingssamarbejdet”, siger Lepissier og uddyber:

“Det er dét, vi kalder manglende kohærens (sammenhæng, red.) mellem politikkerne. Hvis man ser på karakterer for de forskellige, europæiske lande, kan man også se, at større lande som f.eks. Frankring trækker ned, mens de mindre typisk klarer sig bedre”.

CGD udgiver 29. oktober et arbejdspapir, der i detaljer sammenligner europæiske scores i indekset.

Tilfreds Friis Bach

At Danmark klarer sig godt på stort set alle udviklingssamarbejdets fronter, gør udviklingsminister Christian Friis Bach (R) glad.

Se mere i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-10-12/t-nketank-danmark-atter-i-bistandens-gule-f-rertr

Ida Zidore er journalistisk medarbejder på Magasinet NOTAT.

Artiklen optræder i magasinet torsdag og gengives her med forfatterens tilladelse.