EU-parlamentet vil sætte ind mod EU-rovfiskeri i fjerne farvande

Forfatter billede

Store trawlere fra EU-landene er med til at tømme havet for fisk i fjerne farvande, f.eks. langs Afrikas kyster, hvor inspektionsskibe er en by i Rusland; men det vil Europa-parlamentet standse eller i hvert fald søge at begrænse.

Som en del af forhandlingerne om en ny europæisk fiskeripolitik stemte parlamentet torsdag om fremtiden for EU’s eksterne fiskerier.

Det er den del af EU-landenes fiskerflåde, der opererer uden for EU-vandene, og som udgør hele 25 procent af den samlede europæiske fiskerflåde – og det er den, der anklages for omfattende overfiskeri ud for u-landes kyster med ofte store miljømæssige og sociale konsekvenser.

Det blev et overvældende ja fra parlamentet til den ambitiøse rapport, der lå til grund for afstemningen, og som peger på hvad der bør gøres for at få fiskeriet på ret kurs.

EU’s fiskeriaftaler indgås ofte med fattige og svage u-lande, og der har i årevis været behov for at forbedre lovgivning og forvaltning af dette fiskeri .

”EU’s eksterne fiskeriflåde har længe medvirket til overfiskeri, og det har ikke bare haft store konsekvenser for fiske-bestandene, men også for de lokale kystbefolkninger, der er afhængig af dem”, siger Mette Blæsbjerg, fiskerimedarbejder hos WWF Verdensnaturfonden i Danmark.

“Derfor er det meget glædeligt at Europa-parlamentet nu har vedtaget denne ambitiøse rapport, og vi håber det er tegn på, at man i de fortsatte forhandlinger er parat til at kæmpe for en bæredygtig fiskeripolitik”, lægger hun til.

Lovgivningen og reglerne for EU’s fiskerier – også i de fjerne farvande – fastsættes gennem EU’s fælles fiskeripolitik. WWF mener, at reformen af fiskeripolitikken er en unik mulighed for at skabe et fremtidigt bæredygtigt fiskeri.

Da havet blev tømt ud for Mauretanien

Det er der også god brug for. EU’s fiskeri rundt om i verden, f.eks. langs Afrikas kyster, har i mange år været et problem. Overfiskeriet er stort på mange bestande – blæksprutte, hummer, tun, sardin, m.fl. – under EU’s fiskeriaftaler.

Det gælder således fiskeriaftalen med Mauretanien ud mod Atlanten, hvor der efter flere års fiskeri af EU-trawlere er sket en nedfiskning af lokale bestande, og det har ikke mindst stor konsekvens for den fattige lokalbefolkning, der er afhængig af fiskeri som indtægts- og fødevaregrundlag.

EU’s fælles fiskeripolitik lovgiver ikke kun om fiskeri i EU-farvande, men også europæiske fartøjers færd rundt om i verden, den såkaldte eksterne dimension af EU’s fiskeripolitik.

Parlamentets ændringer skal bl.a. sikre større gennemskuelighed omkring indgåelse og evaluering af fiskeriaftalerne, mål om større sammenhæng i EUs politk på forskellige områder, bedre kontrol og håndhævelse, forbedring af forvaltningen og den videnskabelige rådgivning, regionalt samarbejde m.m.

Skal nu omsættes i praksis

WWF gør gældende, at det er afgørende at få de gode intentioner omsat i praksis, men kalder Europa-parlamentets tilkendegivelse et skridt i den rigtige retning og et vigtigt signal fra EU.

Forhandlingerne fortsætter de nærmeste måneder. Efter planen skal Europa-parlamentet stemme om en ny fiskeripolitisk grundforordning i henholdsvis december og marts.

———————
WWF har udarbejdet et informationshæfte om EU’s fjernfiskeri, studier af specifikke fiskeriaftaler og problemerne, anbefalinger etc, som ses på http://awsassets.wwfdk.panda.org/downloads/stop_bankrupting_our_oceans.pdf

Her er dokumenter omkring selve afstemningen:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&mode=XML&reference=A7-2012-290&language=EN

Her er WWFs egen nyhedsartikel med links til mere baggrund:
http://www.wwf.dk/?3100/EU-sttter-op-om-et-bredygtigt-globalt-fiskeri

Yderligere oplysninger hos:
Mette Blæsbjerg, programmedarbejder, Hav og Fiskeri
WWF Verdensnaturfonden
Tlf. 26 29 44 10 og e-mail: [email protected]

Kilde: WWF Verdensnaturfonden i Danmark