Skov-forhandlinger endt i blindgyde i Doha

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Forhandlinger om milliarder af kroner til skovbevarelse er gået i hårdknude under de aktuelle klimaforhandlinger i Doha, skriver Verdens Skove. De rige lande forlanger, at en stor del af pengene skal gå til dyre systemer, der skal kunne måle mængden af kulstof lagret i skoven. Flere udviklings- og miljøorganisationer mener dog, at pengene skal gå direkte til skovbevarelse.

Nanna Brendholdt Thomsen, forkvinde fra Verdens Skove, der er i Doha for at følge de internationale klimaforhandlinger, fortæller fra COP18:

“Det er absurd at være tilskuer til, at vigtige beslutninger, som skal bremse de massive ødelæggelser af regnskovene, holdes hen, på grund af dyre teknikaliteter, som aldrig vil skabe resultater i sig selv. Lad os bruge klimapengene på at redde skovene i stedet for at betale for meningsløse målingsmekanismer og dyre konsulenter.”

Ifølge FNs klimapanel, bliver der hvert år på verdensplan ryddet et skovområde tre gange så stort som Danmark, hvilket skaber mellem 15-20% af de menneskeskabte drivhusgasser. Men selvom verdens lande blev enige om en aftale om klimabistand til skovbevarelse allerede i 2010 og fattige lande har sat aktiviteter igang, er der ingen beslutninger, der sikrer en langsigtet finansiering af indsatsen for at stoppe skovrydningen.

“Vores regeringer har ikke leveret de penge, de har lovet, og de seneste krav er endnu et eksempel på, at de trækker tiden ud, mens skovene ryddes og klimaforandringerne tager til”, siger Nanna Brendholdt Thomsen.

Fakta om skov og kulstofslagring

Skovteknikere kan give gennemsnitlige vurderinger af kulstofindhold af forskellige skove ud fra skovtypen og størrelse af område, men præcise målinger kræver omfattende målinger og er meget dyre at gennemføre og er som ofte stadig usikre.

I Cameroun har man haft succes med at udvikle alternative målingssystemer, der bygger på samarbejde med lokale beboere i og omkring skovområderne.

Under COP18 står udviklingslande, oprindelige folk og andre skovafhængige grupper klar med alternative forslag til målingsmekanismer, der samtidig sikrer sociale og miljømæssige hensyn.

Læs nyheden her:

http://www.verdensskove.org/milliarder-til-skovbevarelse-når-måske-ikke-frem