Over 150 deltagere fra de europæiske institutioner var indkaldt til en screening i Europa-Parlamentet af den danske film Kapringen samt en efterfølgende debat, skriver MEP Anna Rosbach i en pressemeddelelse torsdag.
Danmarks Rederiforening og Medlem af Europa-Parlamentet, Anna Rosbach (løsgænger), var onsdag vært for en debat i Europa-Parlamentet, som skulle sætte fokus på EU’s indsats mod pirater.
Anna Rosbach håber, at debatten vil resultere i en styrket indsats i kampen mod pirater:
“Pirateri er et fjernt og uvirkeligt fænomen for mange, men jeg er sikker på, at denne film har været en øjenåbner for en række af mine kolleger. Mængden af succesfulde kapringer er faldet i løbet af de sidste to år, men det er fortsat helt afgørende, at medlemsstaterne opretholder deres styrker i området, og at pirateri fortsat står højt på EU’s politiske dagsorden. Der er pt. mere end 150 mennesker kidnappet, hvilket er helt uacceptabelt,” udtaler Anna Rosbach.
Jan Fritz Hansen, vicedirektør i Danmarks Rederiforening og formand for European Community Shipowners ‘Associations’ Anti-Piracy Taskforce udtaler:
“Ved at vise denne film i Europa-Parlamentet havde vi en unik mulighed for at sætte fokus på pirateri. Pirateri er et komplekst problem, som kun kan løses med en omfattende strategi både onshore og på havet. Vi er overbeviste om, at EU er unikt placeret til en sådan holistisk tilgang.
Den Europæiske Union er en højt respekteret aktør i regionen i militære, diplomatiske, handelsmæssige og humanitære henseende. Kun få internationale organisationer har sådan en bred vifte af aktiviteter til rådighed.”
Realistisk beskrivelse
Kapringen er blevet anerkendt internationalt for sin realistiske og gribende beskrivelse af kapringen af et dansk skib ud for Somalias kyst.
Gary Skjoldmose Porter er corporate security manager hos det danske rederi Clipper Group, hvor han har ansvaret for sikkerheden på rederiets godt 200 skibe. Han spiller med i Kapringen og har været medvirkende til at sikre, at filmen har den rette balance mellem drama og skildringen af en hård virkelighed for søfarerne og deres familier.
Det var derfor særlig interessant for deltagerne at høre Gary Skjoldmose Porters indsigt i den komplekse forhandlingsproces, som rederne står overfor, når et skib og dets besætning er fanget.
Fiskeripolitik skaber pirater
Anna Rosbach understreger, at det primært er de enkelte medlemsstater i EU, som har kompetencer og ressourcer i forhold til den militære indsats. EU kan i højere grad spille en rolle i forhold til forebyggelsen af pirateri.
Eksempelvis fremhæver hun EU’s fiskeripolitik, hvor man i stigende grad er blevet opmærksom på at tage hensyn til lokal udvikling og jobskabelse i forbindelse med fiskeriaftaler med fattige afrikanske lande:
“Fattigdom og arbejdsløshed er den primære årsag til pirateri, og eksempelvis Somalia har længe mistet arbejdspladser i fiskeriindustrien, fordi fiskere fra andre lande har tømt havene for fisk. Europa-Parlamentet har netop vedtaget rammerne for fremtidige fiskeriaftaler med lande uden for EU. Her blev det understreget, at der ved fremtidige aftaler skal tages højde for lokal vækst og jobskabelse. Et stort skridt i den rigtige retning, men der er stadig meget, som skal forbedres,” udtaler Anna Rosbach.