Friis Bach til Nepal og Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) besøger Nepal og Bangladesh fra d. 18. til 24. januar, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag. Bangladesh har fået dansk bistand i fire årtier og i Nepal skal han møde maoisterne.

Under besøget i Nepal vil han mødes med repræsentanter fra den maoistisk-ledede regering og andre politiske ledere. Ministeren vil benytte de politiske samtaler til at drøfte, hvad der skal til for at skabe varig fred og sikre, at demokratiseringsprocessen fortsætter.

Fredsprocessen i Himalaya-landet har været en succes i forhold til at sikre basal sikkerhed og stabilitet siden fredsaftalen i 2006. Men der er stadig lang vej igen. Den politiske stilstand er uholdbar, idet den underminerer de demokratiske institutioner, skader investeringsklimaet og skaber øget frustration i befolkningen.

Har nu lys til at læse lektier

Den danske udviklingsbistand i Nepal har flere synlige resultater, hedder det.

Et eksempel er udbredelsen af vedvarende energi til de fattige landdistrikter, som ikke tidligere haft adgang til energi. I Sindhuli-distriktet, som ministeren besøger, betyder det, at børn i dag har elektrisk lys til at kunne læse lektier om aftenen.

Som Sindhuli er mange afsides distrikter helt afskåret fra elektricitet. Samtidig er Nepal fuldstændig afhængig af at få energi fra Indien til de områder, som den centrale energiforsyning omfatter.

Begge dele betyder, at vedvarende energikilder er afgørende for Nepals udvikling. Og da Nepal samtidig har et enormt potentiale for vand- og solenergi, giver det god mening at investere den danske bistand her, anfører udenrigsministeriet.

Det har gjort Danmark til førende donor i udviklingsarbejdet med at opbygge vedvarende energikilder i Nepal. Dermed er Danmark med til at realisere de målsætninger, som FN’s generalsekretær har opsat om at levere bæredygtig energi til alle inden 2030 – det såkaldte SE4ALL initiativ.

Og så til Bangladesh

Selv om Bangladesh stadig er blandt verdens fattigste lande, er millioner løftet ud af fattigdom, og der er gode fremskridt både økonomisk og politisk.

Et fire årtier langt bistandsengagement har skabt et godt afsæt for danske virksomheder, som kan bidrage til vækst og beskæftigelse både i Bangladesh og i Danmark.

Ministeren vil under besøget opleve synergimulighederne i krydsfeltet mellem udvikling og handel med projektbesøg og i politiske samtaler.

Bangladesh er ifølge FN det land i verden, der vil blive hårdest ramt af klimaforandringerne. Og klima er omdrejningspunktet under besøgets anden del i det sydligste Bangladesh, hvor ministeren vil flyve til i vandflyver.

Her vil Friis Bach bl.a. gæste en markskole, hvor fattige bønder understøttes i at udvikle produktivitet og diversifikation. Klimaforandring udgør en væsentlig risikofaktor for udviklingen i Bangladesh, hvor millioner af mennesker lever i usikre kystområder.

Bygger ny færge til Danmark

I det sydasiatiske lands næststørste by, Chittagong, vil udviklingsministeren besøge Western Marine skibsværftet, som tidligere var partner i et succesrigt Danida Business Partnership.

Værftet står bag en af Bangladeshs nye eksportsucceser i form af skibe på op til 10.000 tons, heriblandt den nye Hundested-Rørvig færge.

Vold mod kvinder er et stort problem, og antallet af registrerede tilfælde stiger. De fleste mener dog, at stigningen i registreringerne kan være et positivt tegn, fordi det viser, at tilfældene ikke længere ignoreres.

På Chittagong Hospital vil ministeren aflægge visit på et One Stop Crisis Center, der modtager voldsramte kvinder.

Rejseplan

Afrejse København-Kathmandu den 18. januar.
Afrejse Kathmandu-Dhaka den 21. januar.
Afrejse Dhaka-København den 23. januar (ankomst til København den 24. januar).