Ny program: Flygtninge i Danmark aktivt med i nødhjælpsarbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et nyt nødhjælpsprogram – Diasporaprogrammet – skal give afghanere og somaliere i Danmark mulighed for at hjælpe i deres hjemlande. Der er bevilget 13,4 mio. kr. til programmet, som administreres af Dansk Flygtningehjælp.

I en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet hedder det, at flygtninge fra Afghanistan og Somalia har en unik viden om og forbindelse til deres oprindelseslande, og at denne viden er en ressource, der bør udnyttes.

Diasporaprogrammet skal støtte initiativer, hvor somaliere og afghanere i Danmark kan bidrage effektivt til nødhjælp, genopbygning og udvikling i deres oprindelsesland.

”Dansk Flygtningehjælp har gennem mange år haft massive humanitære operationer i både Afghanistan og Somalia, og samtidig har vi opbygget et godt samarbejde og et stærkt netværk i flygtningegrupper fra disse lande. Diasporaen er en alt for lidt brugt ressource i det internationale hjælpearbejde, og det vil vi nu lave om på,” siger Mingo Heiduk Tetsche, Diasporaprogrammets koordinator, i pressemeddelelsen.

I projektets pilotfase har Dansk Flygtningehjælp i samarbejde med flygtningenes organisationer i Danmark gennemført 14 projekter i Afghanistan og Somalia. En rapport viser, at projekterne generelt har været succesfulde, så udviklingsminister Christian Friis Bach (RV) har besluttet, at bevilge 14,3 mio. kr. til opprioritering af projektet i tre år.

”Somaliere og afghanere i Danmark kan virkeligt gøre en forskel ved nu at hjælpe i deres hjemlande. Det skaber gode resultater, det bygger bro og det giver energi og engagement hos flygtningene. Derfor bakker vi op om programmet. ,” siger Chistian Friis Bach.

Mangfoldighed af projekter.

”Vi ved nu, at modellen fungerer. De projekter, der er gennemført repræsenterer en bred vifte af humanitære løsninger som bl.a. skolebyggeri, vandpumpe baseret på solenergi og opbygning psykiatriske behandlingstilbud – alt sammen skræddersyede humanitære løsninger, der trækker på diasporaens netværk og lokalkendskab,” siger Mingo Heiduk Tetsche.

Diasporaprogrammet lanceres lørdag i Eigtveds Pakhus, og her præsenteres bl. a. ansøgningskriterier for programmets pulje, der kan søges af diasporaorganisationer fra Somalia og Afghanistan.

Ved lanceringen afholdes desuden valg til to Advisory Boards, der fungerer som rådgivende organer i programmet.

Udviklingsminister Christian Friis Bach og Dansk Flygtningehjælps Generalsekretær Andreas Kamm indleder lanceringen.

For yderligere oplysninger: Lars Bøgeskov, særlig rådgiver for udviklingsministeren
Telefon: 2526 7685, [email protected]