Kamp for indiske gadebørn belønnes med årets heltetitel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lisbeth Johansen opgav for fem år siden en tilværelse som karrierekvinde for at hjælpe indiske gadebørn til et bedre liv. Lørdag blev hun belønnet herfor, da Jyllands-Posten sammen med TrygFonden kårede Årets Helt for fjerde år i træk.

Med hæderstitlen følger en præmie på 100.000 kroner. Lisbeth Johansen er stifter af organisationen LittleBigHelp

“Når man tænker på de seneste ugers medieberetninger om kvindeundertrykkelse i Indien, er det ekstraordinært beundringsværdigt, hvordan Lisbeth Johansen på kort tid har formået at skabe resultater for gadebørnene og give dem et håb om en bedre fremtid”, siger forfatter Hanne Bech Hansen, medlem af Årets Helt-juryen og tidligere politidirektør i København.

“Hun tænker i høj grad på andre end sig selv. Derfor er hun en helt og en værdig vinder,” lægger Hanne Bech Hansen til.
Egentlig var Lisbeth Johansen blot på ferie, da hun første gang oplevede Indien.

Hun arbejdede i London, hvor hun var nordisk salgs- og marketingchef for en hotelkæde, men jagten på ro og fordybelse drev hende til Indien, hvor meditation og yoga var afgørende elementer.

Her rejste hun rundt som rygsæksturist og følte sig straks forbundet med landet og dets indbyggere.

“Jeg mødte nogle børnehjemspiger og brugte megen tid med dem. De blev ved med at spørge, om jeg ikke ville komme tilbage,” fortæller Lisbeth Johansen, og inderst inde ønskede hun at sige ja.

Derfor endte hun med at skifte sin bekvemme tilværelse i London ud med beskedne vilkår i Indien, som er et af verdens største og fattigste lande, hvor børn bliver prostituerede og begår kriminalitet for at klare dagen og vejen.

I dag har hun oprettet LittleBigHelp, en organisation, der står bag en skole og flere centre, der hjælper børnene til et bedre liv.

Lisbeth Johansen og de øvrige nominerede blev udvalgt på baggrund af forslag fra danskere, som frit kunne indstille deres helt og forbillede til prisen.

Ud fra de mange forslag udvalgte juryen de 10 nominerede helte. Juryen bestod af Hanne Bech Hansen, direktør i TrygFonden Gurli Martinussen og ansvarsh. chefredaktør på Jyllands-Posten Jørn Mikkelsen.

Tusindvis af danskere har efterfølgende stemt på deres favorit på www.aaretshelt.dk

Man kan læse hele beretningen om Lisbeth Johansen på
http://aaretshelt.dk/nominerede2012/default.asp?cid=153653

Dydensborg også nomineret

Der var endnu en person fra u-landsmiljøet blandt de 10 nominerede, nemlig advokat Hans Frederik Dydensborg.

Hans velgørende forening, Global Medical Aid, har siden 2010 sendt donationer for i alt 76 mio. kr. til fattige sygehuse i Den 3. Verden.

Man kan læse mere om hans store arbejde på
http://aaretshelt.dk/nominerede2012/default.asp?cid=153711