NGO vil protestere mod retssag foran ambassade i København

Forfatter billede

Den danske solidaritets- og bistands-NGO, Afrika Kontakt, opfordrer til at møde op på mandag og protestere mod en retssag mod 23 aktivister fra det marokkansk-besatte Vestsahara foran Marokkos ambassade i det nordlige København.

Få dage senere – fredag d. 1. februar – indleder marokkanerne en retssag mod 23 aktivister, der blev anholdt efter et angreb fra marokkanske sikkerhedsstyrker på protestlejren i Gdim Izik 15 kilometer fra Vestsaharas hovedstad El Aiún i november 2010.

Aktivisterne har været fængslet siden og to gange – den 13.januar 2012 og den 24.oktober 2012 – har der været berammet en retssag mod dem. Begge gange er retssagen udskudt med kort varsel.

Afrika Kontakt protesterer mod retssagen, fordi det er forkert og imod international lov at stille civile for en militær domstol, og fordi de 23 risikerer en livstidsdom, hvis de bliver dømt, anføres det i en presserundsendelse fra NGOen tirsdag.

Afrika Kontakt markerer sin protest mod retssagen foran Marokkos Ambassade, Øregårds Alle 19, Hellerup mandag den 28. januar klokken 16.45.

Desuden kritiserer Afrika Kontakt de umenneskelige forhold, de 23 har måttet leve under i de to år, de har været varetægtsfængslet, hedder det.

Man opfordrer den danske ambassade i Rabat til at sende observatører til retssagen i håb om, at international opmærksomhed vil medvirke til, at de 23 får en retfærdig retssag.

Protestlejren, der af mange betegnes som den egentlige begyndelse på det arabiske forår, blev indledt som en protest mod de dårlige sociale og økonomiske forhold sahrawierne, Vestsaharas oprindelige befolkning, lever under i det fiske- og mineralrige område ud mod Atlanten, som Marokko besatte i 1975.

I løbet af nogle dage samlede protestlejren omkring 15.000 sahrawier i en teltlejr. Den 8.november 2010 blev den angrebet af marokkansk militær og både militærpersoner og civile blev dræbt og såret.

Efterfølgende arresterede de marokkanske myndigheder 23 aktivister, der nu stilles for en militær domstol.

Tilmelding til demonstrationen sker på e-mail: [email protected]

Man kan læse mere om Vestsahara og retssagen på
http://www.afrika.dk/sektion/St%C3%B8t+Vestsaharas+befrielse

Yderligere oplysninger hos:
Sekretariatsleder Morten Nielsen, Afrika Kontakt
Tlf. 35 35 92 32 eller mobil: 25 39 65 57
web: www.afrika.dk