Genskabelse af Congo-landsby i Oslo vækker debat

Forfatter billede

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger, U-landsnyt.dk

Kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi har vakt røre med deres planer om at gentage en udstilling af en congolesisk landsby i anledning af 200-års jubilæet for Norges grundlov i 2014.

Den Congo-landsby, som kunstnerne planlægger at genopføre, blev oprindeligt bygget til 100-års jubilæumsudstillingen i Oslo i 1914.

Gennem det engelske selskab European Attraction Limited blev det op til 100-års jubilæet sat i værk, at en landsby med 80 congolesere blev placeret i Frognerparken midt i Oslo. Congoleserne skulle bo og leve så autentisk som muligt under udstillingens fem måneder. 1.4 millioner gæster sikrede udstillingens succes.

“Er det nok at tale om fortiden, eller må vi genopleve den for virkelig at forstå den?”

Det spørgsmål stiller Fadlabi og Cuzner i et interview i nettidskriftet Kunstkritikk, hvor de lader forstå, at ideen om at genskabe Congo-landsbyen bliver brugt som udgangspunkt for en offentlig diskussion.

Et ærinde med genskabelsen er også at hjælpe den kollektive hukommelse, så det menneskesyn og selvopfattelse, Congo-landsbyen inkluderer, bliver erindret.

Det norsk-afrikanske miljø raser

Fra African Youth Norway lyder kritikken, at der er tale om en reproduktion af stigmatiseringen fra 1914.

“Det er ikke en dokumentar, det er ikke et lysbilledshow, det er ikke en Powerpoint-fremvisning,” udtaler Sam Chimaobi Ahamba, leder af African Youth Norway, til nrk.no.

Kunstner Lars Cuzner tager imod kritikken, som langt fra overrasker ham.

“Hvis ikke Oslos eller Norges befolkning stiller sig kritiske til dette, som de burde have gjort i 1914, er det sygt,” siger Lars Cuzner til Kunstkritikk. Og det er netop meningen med værket: at det skaber reaktioner og debat.

International konference

Torsdag 14 og fredag 15. februar inviterer kunstnerne til international konference under titlen “European Attraction Limited” – navnet på det selskab, som iværksatte opbygningen af Congo-landsbyen i 1914.

Blandt talerne på konferencen er den danske forsker Rikke Andreassen, der har undersøgt udstillinger, der ligner 1914-Congolandsbyen i Oslo, som fx menneskeudstillinger i Zoologisk Have og Tivoli i København.

Professor i kunsthistorie ved Cornell University i USA, Salah Hassan, som tidligere har besøgt Office for Contemporary Art, OCA, skal tale om repræsentation af “det afrikanske”.

Den svenske forsker Tobias Hübinette, der bl.a. har skrevet om Strindbergs racisme og international adoption, skal tale om, hvorfor og hvordan han mener, racistiske stereotyper er udbredte i Norden i dag.

Konferencen finder sted i Oslo Militære Samfund.