Forskere skal finde opskriften på international handelssucces

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Forskere fra Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 15 mio. kroner fra Tuborgfondet. Som de første i verden skal de undersøge, hvordan en eksportvirksomhed kan styrke sin evne til at etablere internationale samarbejder.

Den ny viden skal styrke dansk erhvervsliv og international forskning på området, skriver universitetet i en pressemeddelelse fredag.

Og bl.a. eksporten til landene i Den 3. Verden er inde i billedet.

En lille skare af danske eksportvirksomheder omsætter for milliarder af kroner på produkter og services, der ofte aldrig har set dansk jord. Virksomhederne samarbejder i lange globale værdikæder med en række udenlandske virksomheder i konstruktionen af produkter, der typisk sælges til slutbrugeren af store internationale virksomheder.

Det vil være guld værd for Danmark, hvis disse kompetencer blev bredt ud til større dele af erhvervslivet, men der er i høj grad mangel på fast viden om, hvordan virksomhederne konkret formår at etablere sig i de internationale samarbejder, der ligger bag de globale værdikæder.

Det skal den nye bevilling ændre på. Forskergruppen, Tuborg Center for Research on Globalisation and Firms, der ledes af professor Philipp Schröder, skal de næste fem år gennemlyse samtlige danske eksportvirksomheders succesrate og adfærd i de globale værdikæder.

Som en afgørende faktor for bevillingen vil samtlige resultater løbende blive formidlet bredt ud til dansk erhvervsliv og politiske beslutningstagere.

– Det er grundlæggende for bevillinger fra Tuborgfondet, at de skal være til gavn for dansk erhvervsliv. De globale værdikæder udvikler sig konstant, så vi lægger vægt på en hurtig og løbende formidling, så snart resultaterne er i hus”, siger Peter Moe Rasmussen, underdirektør og leder af Tuborgfondet.

“Vi ved fra en tidligere bevilling til denne gruppe af forskere, at vi kan forvente både forskning og formidling til erhvervslivet på et højt internationalt niveau, siger Peter Moe Rasmussen, lægger han til.

Solide fortjenester venter

Læs videre på
http://econ.au.dk/da/currently/nyheder/nyhed/artikel/forskere-skal-finde-opskriften-paa-international-handelssucces