Burma: To årtier i ord og billeder

Brave New Burma
Forfatter billede

Det store lærred var rullet op, da forfatter og fotograf, Nic Dunlop i sidste uge præsenterede billeder fra sin nye bog, Brave New Burma, under en coctailfest i Bangkok.

Den 43 årige Nic Dunlop er irer, men bor og arbejder i Thailand, og har gennem de sidste tyve år fotograferet nabolandet, Burma, som er kendt for at være et af verdens mest censurerede.

I sidste uge inviterede Dunlop til en forsmag på sin nye udgivelse, midt mellem thailandske snacks og sød chilisauce i den thailandske hovedstad.

Et kig bag tæppet

Som et af de spæde indikationer på regeringens vilje til at åbne op for omverdenen kunne befolkningen i Burma så sent som i går mandag for første gang købe aviser på gaden, som hverken var ejet eller kontrolleret af landets regering.

Dunlop er en af de få, som igennem årene har skildret militærregimet helt tæt på, lige fra borgerkrigens frontlinje, til det bevogtede hjem af Aung San Suu Kyi, og almindelige menneskeres kamp for at overleve.

Hva’ nu Burma?

I sin bog leverer forfatteren et intimt portræt i ord og billeder af det hemmelighedsfulde og forpinte land, som ansporer til en diskussion af landets fremtid.

Forfatteren modtog i 1999 en pris for sin afsløring og skildring af Pol Pots chefbøddel, Comrade Duchs, i sin bog, The Lost Executioner.

Derudover har Dunlop medvirket i instruktionen af filmen, Burma Soldier, en HBO film som fik Grand Jury prisen på The United Nations Association Film Festival i 2011.

Dunlops 200-sider tunge bog om livet under Burmas militærregime udkommer til maj.

Obersterne tog magten helt tilbage i 1962.