FN sender fredsstyrke til Mali – Danmark overvejer at bidrage

Forfatter billede

FN’s Sikkerhedsråd vedtog enstemmigt torsdag en resolution om Mali, som baner vej for, at en FN-mission kan afløse den hidtidige afrikansk-ledede styrke i landet. Den nye styrke på 12.600 mand skal stå klar fra 1. juli og har foreløbigt et mandat på 12 måneder.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er tilfreds:

”Vi har nu en beslutning om at indsætte en FN mission i Mali med mandat til at beskytte civilbefolkningen til gavn for sikkerhed og stabilitet i landet. Det støtter Danmark fuldt ud”.

“Og hvis FN anmoder om et dansk bidrag til operationen vil regeringen se positivt på de konkrete muligheder, da det vil være i naturlig forlængelse af den bredspektrede indsats, vi allerede leverer i Mali.”

”Resolutionen forholder sig til de mange forskellige sider af konflikten i Mali – præcis som vi også forsøger at gøre det fra dansk side. Den alvorlige situation i Mali kræver, at vi bringer alle vore instrumenter i spil”.

“FN er klar til at gøre brug af både diplomatiske, humanitære, udviklingspolitiske og militære midler i den nuværende situation, og det støtter vi fra dansk side op om”, anfører han i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet torsdag.

Resolution 2100 er blevet til efter længere tids drøftelser i Sikkerhedsrådet på baggrund af en rapport, som FN’s generalsekretær fremlagde den 26. marts 2013.

Træg politisk fremdrift i det fattige Sahel-land

Rapporten konkluderer bl.a., at den politiske proces i Mali halter bagefter de fremskridt, der er sket på den militære front, her tænkes på det fransk-ledede felttog mod yderligtgående islamister, som en overgang sad på hele den nordlige af det store ørkenagtige land i Vestafrika..

Rapporten kritiserer især forsinkelser i forberedelsen af præsident- og parlamentsvalg, der efter planen skal holdes inden udgangen af juli.

Dialog- og forsoningsprocessen mellem landets mange etniske grupper, herunder tuaregerne i nord, er heller ikke så langt fremme som den ifølge den maliske regerings egen køreplan burde være.

Resolutionen fordømmer de krænkelser af menneskerettighederne, der er begået i Mali af både radikale islamiske grupper og maliske sikkerhedsstyrker, ligesom FN også på det kraftigste opfordrer det internationale samfund til at bidrage til at afhjælpe den humanitære krise i Mali og nabolandene.

Enorme og voksende humanitære behov

Flere end 282.000 personer er fordrevet i Mali, og yderligere 175.000 er flygtet til nabolandene, ligesom ca. 750.000 har akut behov for fødevarer.

I alt er behovet humanitær assistance budgetteret til omkring 401 mio. dollars og kun omkring 1/4 heraf er finansieret.

Villy Søvndal:

”Jeg støtter Sikkerhedsrådets fordømmelse af de overtrædelser af menneskerettighederne, der finder sted. Jeg har ved flere lejligheder over for den maliske regering gjort det klart, at vi på ingen måder kan acceptere nogen form for overgreb mod civilbefolkningen, og at vi forventer de skyldige stillet til ansvar for deres handlinger”.

“Ligeledes deler jeg generalsekretærens bekymring over den forværrede humanitære situation i Mali og dets nabolande”.

“Fra dansk side har vi med støtte til både danske organisationer og FN støttet helt akutte behov for fødevarehjælp og særlig beskyttelse af konfliktens mest sårbare ofre i form af vand og lægehjælp. Lige nu støtter Danmark også begyndende minerydningsaktiviteter”.

“Foruden humanitær bistand til Mali er der et stort behov for, at den maliske stat hurtigst muligt kommer på fode og bliver i stand til igen at levere sociale serviceydelser som sundhed, uddannelse, vand og sanitet”.

“Derfor har vi fra dansk side også besluttet at genoptage den direkte støtte til den maliske stat, ligesom vi også vil bidrage til både EU’s og FN’s udviklingspolitiske indsatser til den maliske stat”, slutter udenrigsministeren.

Den nye FN styrke får det lange navn “Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali” – forkortet MINUSMA.

Se mere i FNs nyhedstjeneste på
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=44751&Cr=+mali+&Cr1=#.UXl_8mVqr4s