Millioner af hanmyg lukkes ud i Brasilien – skal slå afkommet ihjel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I disse måneder lukkes millioner af gensplejsede hanmyg ud i Brasilien, hvor de skal parre sig med vilde hunner. Målet er, at deres afkom skal dø, fordi myggene spreder den frygtede denguefeber, som kan være dødelig, skriver DR online onsdag.

De génsplejsede myg har fået indsat et gén, som udløser giftstoffer hos de myggelarver, der kommer ud af parringsritualet:

“Myggelarverne dør og bliver derfor aldrig til myg. Man prøver simpelt hen at udrydde lige præcis disse myg”, forklarer Line Friis, som er biolog og TV-vært.

“Denguefeber rammer op mod 100 millioner årligt på verdensplan, og der er mange tusind, der dør”, forklarer hun.

Potentielt dødelig sygdom

Line Friis fortæller, at det er noget, forskere har forsøgt sig med på forskellig vis de sidste ca. ti år, og at denne metode nu viser positive resultater:

“Det tyder på, at det virker ret godt, og at man får slået de her myg ihjel, som spreder den potentielt dødelige sygdom”, siger biologen.

Der har været kritiske røster, som frygter for naturens orden, herunder de fugle og andre dyr, som lever af at spise myggene.

Hvad er denguefeber? – se
http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/D/Dengue-feber.aspx