Danida Development Days, dag 2: Ny hårdtslående håndbog i udvikling

Forfatter billede

Af Merete Jensen, U-landsnyt.dk

I forlængelse af Danida Development Days inviterede Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) onsdag til debat i anledning af Thomas Carothers nye bog om ideel bistand contra politisk bistand – bogen fik rosende ord med på vejen.

’En håndbog for udviklingsfolk og en researchbog for akademikere’. Sådan sammenfattede dansk udviklingsbistands grand old man, professor Holger Bernt Hansen, Thomas Carothers nye bog.

I bogen ”Development Aid Confronts Politics”, med undertitlen ”The Almost Revolution” fremlægger Thomas Carothers og medforfatteren Diane de Gramont et nyt perspektiv på udviklingsbistanden og de forandringer, der finder sted i bistandsverdenen.

Mest markant er argumentet om den politiske udviklingsbistand, der gennem årene har taget over fra den idealistiske bistand.

Carothers, der tirsdag holdt åbningsoplægget på Danidas udviklings-konference Danida Development Days 2013, fortalte også ved præsentationen af bogen onsdag eftermiddag i DIPD-regi, at en langsom erkendelse af, at udvikling på alle områder er en politisk og ikke økonomisk proces, nu tvinger donorer og praktikere til at tænke og handle politisk.

Historisk tilbageblik

Bogen byder på et historisk tilbageblik på udviklingsbistand siden 1960’erne, og forfatterne argumenterer, at udviklingsbistand i årtier handlede om idealisme og fattigdomsreduktion, indtil koncepter om governance, rettigheder og demokrati blev introduceret.

”Store donorer forfølger udtalte politiske mål parallelt med deres traditionelle socio-økonomiske agenda” sagde Carothers.

Han føjede til, at selv om forskellige donorer har forskellige tilgange til udviklingshjælp og derfor ofte mødes med skepsis og modstand, så kan donorer, ngo’er og modtagere altid enes om de fire buzz-words i udviklingsterminologien: Accountability, transparence, inclusion og participation (at kunne drages til ansvar, gennemskuelighed, inddragelse og deltagelse).

Ved en skillevej

En anden pointe i Carothers og de Gramonts bog er, at suverænitet er for opadgående i en lang række lande, hvilket ifølge Thomas Carothers har betydet, at Bolivia for nylig smed den amerikanske pendant til Danida, USAID, ud af landet efter 50 års samarbejde.

”Vi står ved en skillevej, hvor vi skal beslutte, om vi vil fastholde den rettighedsbaserede tilgang eller vende tilbage til den gammeldags udviklingshjælp”, konkluderede Thomas Carothers.

”I de nordiske lande og Holland blev den gamle konsensus omkring udviklingshjælp ændret med de højreorienterede regeringers indmarch, og udviklingshjælp er nu på den politiske agenda i et omfang, der ikke tidligere er set,” sagde Carothers.

Han mindede om, at selv USA i årene efter den kolde krig befandt sig i en geostrategifri-zone. ”Der var det berømte skilt med teksten: ”Brother, can you spare a paradigme?” Efter 9/11 (terrorangrebet i 2001) har vi fået et paradigme, og det er et bastant paradigme.”

Blå bog:

THOMAS CAROTHERS er vicedirektør i den globale tænketank Carnegie Endowment for International Peace, direktør for “Democracy and Rule of Law Program” og leder af Carnegie Endowments europæiske aktiviteter. Carothers er en af de førende autoriteter på demokratisering og forfatter til en lang række artikler og bøger.

Blå bog:

DIANE DE GRAMONT er Clarendon scholar ved Oxford University og tidligere forsker ved Carnegie Endowments “Democracy and Rule of Law Program”.