Forfatningsdomstolen i Zimbabwe har besluttet, at der skal holdes valg til præsidentembedet og parlamentet hurtigst muligt og senest den 31. juli. Men landet har ikke råd til at afholde valget.
I sidste uge vedtog parlamentet den nye grundlov, der blev godkendt af befolkningen ved en folkeafstemning i marts. Næste punkt på den politiske dagsorden var så at finde en dato for det aftalte valg og her har landets øverste domstol nu talt. Det skriver flere internationale medier fredag.
Den nye grundlov betyder bl.a. at præsidenten maksimum kan sidde i to valgperioder, hvilket svarer til 10 år. Det gælder dog ikke med tilbagevirkende kraft. Det betyder at Robert Mugabe i princippet kan sidde i 10 år – oven i de 33 år han allerede har styret landet.
Partiet Movement for Democratic Change (MDC), der ledes af premierminister Morgan Tsvangirai har argumenteret for at holde valget i efteråret for at give tid til at den nye grundlov kan blive gennemført.
Landets præsident Robert Mugabes og hans parti Zanu-PF har derimod ønsket at holde valget hurtigt.
Afgørelsen fra forfatnings-domstolen kan derfor ses som en sejr for Mugabe.
Har ikke råd til valget
Der er dog et problem, der skal overkommes inden valget kan holdes. Der skal findes penge til det.
Regeringen har i flere omgang bedt udlandet om at betale for det, fordi statskassen har penge nok.
Senest har flere medlemmer af samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika, SADC, vist interesse for at organisationen betaler, men spørgsmålet er endnu ikke afgjort.
Premierministeren og præsidenten bliver hovedmodstanderne ved præsidentvalget. Det var de også ved det seneste valg i 2008.
Ved det valg fik Morgan Tsvangirai flest stemmer i første runde men trak sig fra anden runde på grund af en voldkampagne mod partiets medlemmer og støtter. Derfor vandt Robert Mugabe valget med stort flertal.
De to partier endte med at indgå i en koalitionsregering, der har eksisteret siden. Samarbejdet har dog været præget af et utal af konflikter mellem de to partier.