Trine Pertou Mach stopper som forkvinde for MS

Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Den ambitiøse SF-politiker stopper som forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirkes bestyrelse. Det fik offentligheden at vide tirsdag eftermiddag via en indbydelse til hendes afskedsreception.

Den foregår onsdag d. 19. juni kl. 15.30-17.30 i MS-domicilet på Nørrebro i København.

Det umiddelbare indtryk er, at det hele er gået meget hurtigt, for der er hverken udsendt en pressemeddelelse eller lagt omtale af hendes afgang på organisationens hjemmeside (tirsdag aften).

Der er heller ikke udsendt nogen kommentar, hvor den 43-årige cand.scient.pol. begrunder sin afgang fra den formandspost hun blev hentet ind til i september 2007 uden at have siddet i den gamle MS-bestyrelse. Hun har ellers aldrig været mundlam.

Hun stopper ved næste møde i MS-rådet, der er organisationens øverste myndighed. Det finder sted i weekenden d. 15.-16. juni. Det anses for sandsynligt, at hun fortsætter som menigt medlem i MS-bestyrelsen.

MS skriver opfølgende i en mail til U-landsnyt.dk onsdag, at Trine Pertou Mach “efter rådsmødet 2012 meddelte, at hun kun ville være formand et år mere. Hun fortsætter formentlig i formandsskabet”.

De seks år i spidsen for MS er ikke unormalt kort. Forgængeren, Søren Hougaard, sad i knapt fire år, indtil han blev udstationeret i Afrika for Dansk Røde Kors.

Noget anderledes stil

Til gengæld har Trine Pertou Machs stil været ikke så lidt anderledes end forgængerens.

Hun er den udfarende og til tider ret så hårdt slående type og har nok ikke været den, der altid har lyttet intenst til røsterne i MS-rådet og andre forsamlinger.

Tidligere var MS-generalsekretæren ofte den, der tegnede billedet udadtil. Men i hendes tid har hun været her og dér og alle vegne og mere end én gang haft svært ved at skelne mellem hvilken kasket hun nu havde på – den politiske eller organisationsmenneskets.

MS-generalsekretær Frans Mikael Jansen skriver i receptions-indbydelsen, at Trine Pertou Mach har “stået i spidsen for MS i en meget begivenhedsrig og spændende tid, hvor der er taget nogle skelsættende beslutninger for MS´s udvikling”.

Ikke mindst er man blevet medlem i det store Actionaid, hvilket fortalere finder betydningsfuldt for organisationens tyngde og og internationale perspektiv, mens kritikere ser farer for, at Mellemfolkeligt Samvirkes særlige historiske profil udviskes (MS fylder 70 næste år).

Og man vedtog sidste år et nyt stort strategiprogram frem mod 2017 “Sammen mod fattigdom”, hvor det ambitiøse hovedmål er at bringe fem millioner mennesker ud af fattigdom.

Generationskløft….

Der er helt klart betydelige meningsforskelle mellem flere af de ældre MS-er og de yngre om den tilgang man bør anlægge og hvor aggressivt man bør fare frem.

Senest set med den intense debat om MS-kampagnen om “madbenzin”, hvor kritikere fandt den letkøbt og uden den nødvendige faglige tyngde.

Hvilket organisationen på det kraftigste afviser.

Der er da også langt fra de u-landsfrivillige, som drog ud i årevis under primitive forhold og til nutidens programmer, hvor unge studerende betaler i dyre domme for at komme ud i få måneder og så tager hjem igen.

Ifølge flere hjemvendte uden at opnå noget nævneværdigt for folk i u-landene, men til gengæld indforskrive en masse “selvrealisering” på den personlige konto.

Når MS nu skal se sig om efter en ny formand eller forkvinde er vurderingen den, at man ikke endnu engang tager en aktiv politiker ind på stolen.

Men gerne en person med erfaring fra u-landsarbejde eller med udviklingsproblematikker.

Her opfyldte Trine Pertou Machs CV forudsætningerne:

2006-2007: Programme Officer, Mellemøsten, Folkekirkens Nødhjælp, København
2004-2006: Programkoordinator, Nordafrika/Mellemøsten, Mellemfolkeligt Samvirke, København
2006: SFs valgobservatør ved Parlamentsvalget i Palæstina, januar 2006
2003-2004 : Leder af demokratiseringsprojekt, WWF Verdensnaturfonden, København
2002: Træning i menneskerettighedsovervågning og observatør
2001-03: Juniorrådgiver på EU-kommissionens Delegation, Kairo, Ægypten
1997: Studentermedhjælper på Center for Samfundsvidenskabelig Miljøforskning, Århus Universitet
1996: Praktikophold på den danske FN-mission, New York

Og så tog hun eksamen i statskundskab med speciale i international politik og udviklingsbistand.

Uanset hvad: Ambitionerne er der fortsat hos kvinden med de vestjyske rødder. Spørgsmålet er, hvor de fører hen.