Uganda: Ledende oppositionspolitiker arresteret – igen

Laurits Holdt

Den ugandiske oppositionspolitiker Kizza Besigye er blevet anholdt i Kampala. Politiet kalder det en præventiv anholdelse, der angiveligt skal forhindre ham i at opildne til uro rettet mod den mangeårige præsident Museveni og hans styre.

En af ugandas mest fremtrædende oppositionspolitikere Kizza Besigye blev tirsdag anholdt af politiet i hovedstaden Kampala. Det skriver den ugandiske avis Daily Monitor på sin hjemmeside.

Det er anden gang inden for en uge, at han bliver anholdt.

Årsagen til anholdelsen er angiveligt, at Besigye ville arrangere en demonstration, der ifølge politiet ”ville skabe kaos i byen (Kampala)”.

I 2011 blev han ligeledes anholdt for at opfordre folk til at gå på arbejde i protest mod høje priser på brændstof – en såkaldt ”walk to work protest”.

Besigye var indtil efteråret 2012 leder af partiet Forum for Democratic Change (FDC). Den nuværende leder er pensioneret generalmajor Gregory Mugisha Muntu.

Han har flere gange forsøgt at blive landets præsident, men har hver gang tabt til den siddende præsident Yoweri Museveni. Ved valget i 2006 beskyldte Besigye præsidenten for valgsvindel. En domstol gav ham ret i at valget var præget af vold, trusler og andre uregelmæssigheder men kendte valget gyldigt.

Museveni har været præsident siden 1986.

Besigye og Museveni er tidligere allierede. Besigye var på et tidspunkt Musevenis personlige læge.