Af Knud Olander
En ny egyptisk græsrodsbevægelse kaldet Tamarod, hvilket er arabisk for oprør, truer med alvorligt at ryste Morsis allerede vakkelvorne præsidentskab.
Militæret rasler med våbnene og Morsis støtter lover bevægelsen kamp til stregen.
Den 30 juni – på etårs dagen for Morsi’s indsættelse – har bevægelsen indkaldt til massedemonstration foran præsidentpaladset i Kairo. Kravet er ikke mindre end Morsis afgang og udskrivning af nyvalg. Tamarod’s ledere har bekendtgjort, at de ikke vil gå hjem før end kravene er opfyldt.
Hvad der i begyndelsen så ud til at være et naivt forsøg på at få Morsi til at træde tilbage og som i starten ikke havde den store opmærksomhed fra de politiske organisationers side, har nu ændret sig til fuld tilslutning fra stort set alle sekulære oppositionspartier og bevægelser.
Hvor stor en udfordring til den eksisterende (u)orden bevægelsen er, ses af militærets advarsel om, at det ikke vil tolerere at Egypten ender i et morads af borgerkrig, sekterisme og kollaps af statsinstitutioner.
Udtalelsen fra forsvarsministeren, El-Sissy, som kom i søndags, kan ses som en reaktion på, at de islamistiske grupper, som støtter Morsi, forleden offentliggjorde planer om mod-demonstrationer og agtede at være på gaderne samtidig.
Frygt for vold
Frygten for voldelige gadekampe mellem anti- og pro-Morsi støtter er derfor stigende og ingen tør spå om udfaldet af den igangværende styrkeprøve mellem oppositionen og Morsi, som forventes at nå et nyt klimaks i næste måned.
Ifølge en af Tamarod bevægelsens talsmænd, Mohamed Abdel-Aziz, skal deres kampagne ikke ses som en kamp mellem islamister og liberale sekulære – problemet er nemlig ikke, at Morsi er islamist, men at han ved sin førte politik har forrådt januar-revolutionens krav (Ahram online 29 maj, 2013).
Omvendt beskyldes Tamarod af Morsi selv og hans tilhængere for at være udemokratisk og ikke acceptere resultaterne af de demokratisk afholdte valg. Overraskende nok har det ultrakonservative stærkt religiøse salafistiske Al-Nour parti, som vandt 25% af stemmerne ved sidste valg, bestemt sig for at holde sig udenfor den aktuelle strid og i stedet opfordret parterne til dialog mhp. at nå frem til konsensus om en politik for den videre vej fremad.
Dødtrætte af Morsi
Tamarod er grundlagt af tre aktivister fra Keyfaya bevægelsen, som var aktiv fra 2005 i kampen mod Mubarak styret. En af de tre forklarer til avisen Al-Monitor’s hjemmeside 17 maj, at de startede Tamarod med det formål at genforene alle revolutionære og alle egyptere som er dødtrætte af Morsi’s styre.
De startede med i april i år at rekruttere omkring 60 frivillige med forskellig politisk baggrund, som sammen udarbejdede et kampagnemanifest der bekender sig til 2011 januarrevolutionens mål om et samfund karakteriseret ved; værdighed, social retfærdighed og frihed. Samtidig stilles der i manifestet krav om nyvalg til præsident posten.
Kravet begrundes med Morsis fejlslagene politik: Sikkerheden er ikke blevet forbedret, de fattiges vilkår er uændret, tiggeriet om udenlandske lån fortsætter, martyrerne har ikke fået retfærdighed, både den enkelte og landet har tabt sin værdighed, økonomien er kollapset og er afhængig af tiggeri, og Egyptens forsatte udenrigspolitiske følgagtighed overfor USA.
Formålet med kampagnen er at få mindst 15 millioner egyptere til at underskrive manifestet. Det er et par millioner mere end de 13,2 millioner Morsi fik til præsidentvalget og det skal markere at et flertal af det egyptiske folk ikke længere har tillid til præsidenten og derfor trækker deres stemme på ham tilbage.
Resultatet af kampagnen offentliggøres på søndag på en pressekonference i Kairo hvor bevægelsen har sit hovedkvarter. Kampagnen har taget mange former lige fra underskriftindsamling på gader og stræder, på nettet og til organisering af rundbordsmøder og konferencer i hele landet.
Stærkt netværk af frivillig
Bevægelsen har aktivister i 19 ud af Egyptens 27 governorater og et stærkt netværk af frivillige fra de mange oppositions partier og bevægelser mod Morsi. Som nævnt ovenfor er Tamarod en tværpolitisk bevægelse og et resultat af græsrødders frustration over de politiske partiers manglende resultater og evner til at forvalte folkets stemmer.
Det er dem bevægelsen nu vil tilbageerobre ved at forlange Morsis afgang og valg af ny præsident, som de håber vil leve op til revolutionens idealer om brød, frihed og retfærdighed.
Tamarod er således det sidste skud på en tradition for demokratisk folkelige, græsrodsbevægelser blandt unge egyptere, som startede med Keyfaya i 2005 og 6 juni bevægelsen i 2011. Tamarod bliver helt sikkert ikke den sidste. Det egyptiske civilsamfund er spillevende og fuld af vovemod.
Læs mere om Tamarod på: http://tamarod.com/
Knud Olander er international rådgiver