Kan kunst og kultur skabe udvikling?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Ja” svarer Elsebeth Krogh, direktør for Center for Kultur og Udvikling, når hun debatterer Danmarks nye strategi for kultur og udvikling med en nepalesisk munk, en egyptisk teaterinstruktør og lederen af Kenyas nationalscene i de tre store IMAGES-festival-byer.

I juni fik Danmark en strategi for kultur og udvikling, hvor det blev slået fast, i hvilken retning den danske støtte til kunst og kultur i Danidas prioritetslande skal gå. Nøgleord i strategien er ytringsfrihed, social forandring, mangfoldighed, kultur i forsoningsprocesser, interkulturel forståelse og kreative industrier.

Fra Kulturstyrelsen til en yurt i en nedlagt forlystelsespark
Men strategien, der blev formuleret i tæt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Center for Kultur og Udvikling, rejser også spørgsmål:

Hvordan kan den nye strategi bidrage til at skabe ligeværdige og stærke kultur-partnerskaber med både fattige u-lande og nye vækst-økonomier?

Center for Kultur og Udvikling arbejder aktuelt med programmer i 11 u-lande og regionale programmer for Mellemøsten, Asien, Øst- og Vestafrika. Og der er langt fra buldrende vækstøkonomier som Vietnam til konfliktplagede lande som Mali og Egypten.

Derfor rejser Center for Kultur og Udviklings direktør Elsebeth Krogh 3., 4. og 5. september sammen med dedikerede og erfarne kulturaktører fra udviklingslande mellem København, Aalborg og Aarhus for at tage debatten op.

Og de tre byer er ikke tilfældigt valgt: For det er netop her, IMAGES festivalen kører parallelt med hinanden i ugen 30. august til 7. september.

I Aalborg fejres festivalen i Karolinelunden, en gammel forlystelsespark, der genoplives til lejligheden, og i Aarhus er det Godsbanen, som er byens nye kulturelle kraftcenter, der lægger lokaler til.

Kunst og kultur er ikke en luksus – det er en rettighed
Samarbejdet mellem Center for Kultur og Udvikling, danske ambassader og kulturaktører i udviklingslande er baseret på partnerskaber og tilslutter sig den rettighedsbaserede tilgang.

Derfor bærer strategien også titlen ”Retten til kunst og kultur” – der ses på http://www.cku.dk/2013/07/ny-strategi-for-kultur-og-ddvikling/.pdf

Ved debatmøderne i Aarhus, Aalborg og København, IMAGES festivalens tre knudepunkter, skal ordstyrer Frederikke Ingemann fra DR bl.a. give ordet til specialister fra Egypten, Kenya og Nepal.

Ahmad Attar, instruktøren bag succes-monologen “On the Importance of Being an Arab” og festivalleder i Kairo, svarer sammen med direktør for Kenyas nationalteater Aghan-Odero Agan og Jigme Lama, der er chef for den nepalesiske Samagaun udviklingsfond, på spørgsmål.

Og så giver de hvert deres bud på, hvordan kunst, kultur og udvikling kan tænkes tæt sammen og resultere i stærke ligeværdige partnerskaber og udvikling – både kulturelt og økonomisk.

Fra UNESCO – FNs Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur – kommer Danielle Cliche, der er chef for kontoret for kulturel mangfoldighed.

Hun vil sammen med den danske forfatter Sally Altschuler, der som børnebogsforfatter har været involveret i flere af Center for Kultur og Udviklings aktiviteter i bl.a. Nepal, gå i dybden med det videre arbejde for kulturel mangfoldighed og kunstneres rolle i dette.

Tilmelding, tid og sted
Der er et begrænset antal pladser ved møderne, så interesserede deltagere skal skrive til [email protected] senest søndag d. 1. september.

Tirsdag 3. september 2013 kl. 14:30-16:30 Kulturstyrelsen, H. C. Andersens Boulevard 2, København

Onsdag 4. september 2013 kl. 17-19:00 i Yurten i Karolinelund, Aalborg

Torsdag 5. september kl. 10-12:00 på Remisen, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, Aarhus