Dansk ekspert: Muligt at dyrke korn uden pesticider

Forfatter billede

Det kan sagtens lade sig gøre at udvikle kornsorter, som man ikke behøver at sprøjte med kemi. Sådan lyder det fra et lille nordjysk kornforædlingsfirma, skriver DR online fredag.

“Det er slet ikke noget problem, kun et spørgsmål om vilje og prioritering. Hvis man gerne vil undgå pesticider, så kan man godt”, siger kornforsker Anders Borgen fra Mariager til Nordjyllands Radio.

I følge ham er en af forhindringerne modstridende økonomiske interesser – for 70 procent af alt såsæd i verden ejes af firmaer, der lever også tjener penge på at sælge kemikalier.

“Der skal politisk vilje til, fordi planteforædlerne vil ikke gøre det her på eget initiativ og det vil landbruget heller ikke”, anfører Anders Borgen..

“Vi kan ændre verden, hvis vi vil. Om vi så vil eller ej må være op til politikerne og den enkeltes overbevisning. Vi kan i hvert fald vise, at det kan lade sig gøre”, siger han.

Bjarne Laustsen (S) har tilsyne-ladende hørt hans opfordring og går nu ifølge DR-online ind for at bruge flere penge på at udvikle alternative kornsorter, der er mindre afhængige af kemi.

Dansk såsæd bliver således dyppet i svampegift, før det bliver sået i jorden.

“Hvis der er nogen, der vil gøre noget ved udviklingen på det her område, så får de et større tilskud”, siger Laustsen, der er medlem af Folketingets Fødevareudvalg.

Han erkender dog, at en økonomisk indsprøjtning kan have lange udsigter. De fleste landmænd satser på højtydende kornsorter, der kræver kemi for at undgå sygdom, lyder forklaringen.