MS: Europæisk biobrændstofprojekt skubber tusinder ud i fattigdom

Forfatter billede

Lige nu står de europæiske politikere med en unik mulighed for at gøre op med forfejlet energipolitik, men Jens Rohde (V) løber fra sit ansvar, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en presseudtalelse onsdag.

Aktivister klædt ud som majs forsøgte onsdag at mase sig ind i en Mini parkeret uden for Europa Parlamentet i Bruxelles. Eventen skete under stor mediebevågenhed og som et opråb til europæiske politikere om at tage ansvar for de skadelige konsekvenser af EUs politik for brug af biobrændstof lavet på fødevarer.

Mellemfolkeligt Samvirke har i flere måneder forsøgt at få ørenlyd hos den danske EU politiker Jens Rohde (V) forud for en vigtig afstemning i Europa Parlament i næste uge.

Her skal der stemmes om forslaget til revision af EU’s direktiver for vedvarende energi og brændstofkvalitet. Hvis ændringsforslaget går igennem, vil det betyde, at EU fremover vil være afhængig af import af biobrændstof dyrket på marker uden for Europas grænser.

“Det er tilsyneladende gået hen over hovedet på Jens Rohde (V) og flere andre, at det er en rigtig dårlig ide at satse på 1. generation biobrændstof som primære alternativ til fossile brændstoffer”, mener Helle Munk Ravnborg, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.

“Det svarer til at tage maden ud af munden på fattige mennesker andre steder i verden, hver gang vi hælder benzin i vores biler”, siger hun.

Sagen om støtten til Addax Bioenergy

MS har netop udgivet rapporten “Broken Promises”, som belyser, hvordan et påstået bæredygtigt biobrændstofprojekt i Sierra Leone har sendt tusinder af mennesker ud i armod i det ekstremt fattige vestafrikanske land.

Projektet Addax Bioenergy er medfinansieret af bistandsmidler fra fem europæiske statskasser bl.a. DfID (det britiske Danida) og Swedfund og fremhæves ofte som et af de gode eksempler på, at man kan foretage bæredygtige investeringer og skabe arbejdspladser i udviklingslandene.

Men rapporten, der bygger på over 100 interviews, afslører en anden virkelighed: Befolkningens levestandard er faldet drastisk.

50 familier er tvangsforflyttet, de lokale markedspriser på ris og korn er eksploderet, og samtidig har folk mistet adgangen til at dyrke størstedelen af deres egen landbrugsjord, hedder det.

“Addax projektet viser, at selv de bedste projekter har store negative konsekvenser for fattige mennesker”, anfører Helle Munk Ravnborg og uddyber:

“Det er nødvendigt at sætte mere ind for at beskytte befolkningens rettigheder og adgang til jorden, for når først man mister retten til at dyrke sine egne marker, er man reduceret til billig arbejdskraft uden rettigheder og uden alternative muligheder for at brødføde sig selv og sine børn”.

Så sent som i juni var der strejke blandt arbejderne på Addax fabrikken, og gennem interviews med flere end 100 personer kortlægger undersøgelsen at biobrændstofprojektet har negativ effekt på flere end 13.000 mennesker i 60 landsbyer omkring projektet.

“Mine børn græder af sult”

“Siden Addax kom sulter vi mere end før. Mine børn græder af sult lige nu, men jeg har ikke noget at give dem” siger en mor til tre. Hun er citeret i rapporten om Addax Bioenergy, der efter planen begynder eksport af biobrændstof til europæiske biler tidligt næste år.

“Hvis ikke kvoterne for brugen af 1. generations biobrændstof sættes ned, vil EU blive endnu mere afhængig af importeret biobrændstof og presset på landbrugsjord i u-landene vil øges til skade for de fattigste”, slutter Helle Munk Ravnborg.

I alt menes omkring seks millioner hektar at være kontrolleret europæiske firmaer, “som vil skumme fløden af EU’s forfejlede biobrændstofpolitik”, gør MS gældende.

Yderligere oplysninger hos:
pressechef Mikala Rørbech, tlf. 60 43 43 21