3 NGOer lancerer fælles indsamling til Syriens ofre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En af de største humanitære katastrofer i nyere tid udfolder sig i Syrien. Derfor går den katolske hjælpeorganisation Caritas Danmark, det folkekirkelige missionsselskab Danmission og Folkekirkens Nødhjælp sammen med avisen Kristeligt Dagblad om en fælles indsamling.

Det skriver Folkekirkens Nødhjælp på sin webside fredag.

En million børn skønnes at være på flugt fra borgerkrigen i Syrien, og hver dag bliver situationen mere desperat.

Millioner af civile og uskyldige syrere er drevet på flugt fra borgerkrigen, og mange er flygtet til nabolandene. En million børn skønnes at være på flugt, og hver dag bliver situationen mere desperat.

Alligevel har giverviljen til ofrene hos danskerne været relativ beskeden.

Samtidig har det ikke været muligt indtil nu at stable en fælles indsamling på benene mellem de store danske humanitære organisationer, forsynet med et enkelt indbeta-lingssted – i gamle dage gironummer.

Det har de tre humanitære aktører taget konsekvensen af og lancerer deres egen indsamling sammen med et dagblad.

Voxmeter har undersøgt danskernes givervilje for Dansk Røde Kors, og er ifølge Berlingske tirsdag nået frem til, at kun halvanden procent af de adspurgte peger på hjælp til flygtninge som det vigtigste af i alt 14 indsatsområder.

Det er den absolutte bundskraber i undersøgelsen, hvor f.eks. 7,4 pct. ville støtte dyrevelfærd som det første.

Her en beskrivelse af de tre organisationers arbejde i regionen:

Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp arbejder både i Syrien og nabolandene Libanon og Jordan. I Syrien er det særligt i de hårdest ramte byer Damaskus, Aleppo og Homs, at man leverer fødevarer og hygiejneartikler.

Desuden lægger man en stor indsats i at hjælpe traumatiserede børn med psykologbehandling.

I Jordan bor flygtningene primært i primitive teltlejre, mens det i Libanon er fast etablerede bylejre, der i flere årtier har huset palæstinensiske flygtninge.

Flere af dem er som andengangs-flygtninge særligt sårbare, fordi de har begrænset ret til lægehjælp og arbejde i Libanon og derfor er meget afhængige af støtten fra dansk side..

Flygtningene bor ofte i forfaldne, halvfærdige eller uisolerede huse, og derfor leverer organisationen tøj, tæpper og varmeapparater. Nødhjælpen har siden konfliktens begyndelse hjulpet omkring 35.000 flygtninge i samarbejde med organisationens partnere.

Danmission

Langt størstedelen af de op mod syv millioner, der er på flugt som følge af borgerkrigen, opholder sig stadigt inde i Syrien som fordrevne. Og her arbejder Danmission både med generel nødhjælp til flygtninge, men også med dialogarbejde, hvor man forsøger at skabe netværk og samarbejde på tværs af de religiøse skel.

Nødhjælpen organiseres gennem lokale tværreligiøse komiteer, som fordeler hjælpen til dem, som trænger mest – uanset tro og politisk ståsted.

Organisationen arbejder særligt omkring Syriens tredjestørste by, Homs og i Kalamoun-området. Her hjælper man fordrevne med praktiske ting som hygiejneartikler og fødevarer, brændstof til opvarmning og sundhedsartikler.

Desuden støttes betaling af husleje, hvor det er nødvendigt. I efteråret 2013 forventer Danmission at kunne hjælpe 2.800 familier, det vil sige i alt godt 11.000 personer.

Caritas

Caritas’ indsats er rettet mod flygtninge i det syriske naboland Jordan, hvor størstedelen af flygtningene opholder sig uden for de officielle lejre.

Caritas Danmarks humanitære indsats her er led i et samarbejde med andre europæiske Caritas-organisationer, og alene hos Caritas Jordan har man registreret næsten 147.000 flygtninge.

De syriske flygtninge er primært indkvarteret hos venner eller familie, men en del har også fået husly hos lokalbefolkningen. Og her støtter Caritas Danmark begge grupper med sundhedsydelser i form af medicin og hygiejnematerialer, og fødevarehjælp gennem madkuponer.

Desuden støtter man praktiske formål som tæpper eller tøj, for at flygtningene kan holde varmen.

I alt når arbejdet ud til 26.000 syriske flygtninge og 6.500 lokale familier. Caritas har desuden små operationer i Libanon og Syrien.