Læger uden Grænser og forskere fra Københavns Universitet har sammen udviklet nye typer nødhjælpsmad til børn. Hidtil har nødhjælpsmad til børn været baseret på standarder for voksne eller svært underernærede børn.
33 mio. børn er i dag moderat underernærede. Det skader deres udvikling og øger markant deres risiko for sygdomme. Desværre er den nødhjælpsmad, børnene får i dag enten baseret på gamle standarder for voksne eller tiltænkt børn med svær underernæring.
Men nu har forskere på Københavns Universitet i tæt samarbejde med Læger Uden Grænser i Danmark udviklet 12 forskellige typer nødhjælpsmad, der er skræddersyet til børn med moderat underernæring. Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside torsdag.
Samtidig samler forskerne ph.d.-studerende og nødhjælpsfolk fra blandt andre en række afrikanske lande til et kursus, hvor verdens førende eksperter underviser i den nyeste viden om behandling af børneunderernæring.
Nødhjælpsmaden er udviklet i forskningsprojektet TreatFOOD på baggrund af flere års forskning i, hvad børn med moderat underernæring har brug for. En viden, man savner på internationalt plan.
Den nuværende nødhjælpsmad til børn med moderat underernæring er derfor enten ikke god nok eller for dyr, så ikke alle kan hjælpes:
”Indtil nu har nødhjælpsmaden enten været baseret på gammel viden om hvad, voksne har brug for eller også tiltænkt børn med svær, akut livstruende underernæring. Men moderat underernærede børn har brug for en anderledes kost,” siger professor i international ernæring og sundhed Henrik Friis, Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og fortsætter:
”De er som regel ikke i fare for at dø nu og her, men deres kropsudvikling, aktivitetsniveau og immunforsvar er stærkt hæmmet og 3,5 mio. børn med moderat underernæring dør derfor hvert år af sygdomme, som eksempelvis lungebetændelse fordi de er svækkede.”
Læs hele artiklen på universitets hjemmeside (begynd ved mellemrubrikken ”Ny nødhjælpsmad skal testes i stort feltstudie”: http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2013/2013.9/bedre_nodhaelp_til_underernaerede_born/