Indien: Rahul Gandhi overrasker både pressen og sit Kongresparti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ditte Hansen skriver fra Indien

Fredag tog Rahul Gandhi, Kongrespartiets premierministerkandidat, til overraskelse for både pressen og sine partifæller, ordet ved sit partis pressemøde og talte imod regeringens lovforslag om at beskytte lovgivere, der anklages for kriminalitet.

Det var en måbende presse og partimedlemmer, der kunne se til, mens R. Gandhi i skarpe ord forkastede sit eget partis linje:

”My opinion on the ordinance is that it is complete nonsense and it should be torn up and thrown out. I feel, personally feel, that what our government has done as far as this ordinance is concerned is wrong”, citerer bl.a. Mail Today og Hindustan Times ham for lørdag.

Udtalelsen er nået hele vejen til New York, hvor premierminister Manmohan Singh i øjeblikket befinder sig, og ligger som en tikkende bombe under Singhs forestående møde med præsident Barack Obama og Pakistans premierminister Nawaz Sharif.

Lovgivningen, som er under angreb, er kontroversiel, da den har til formål at beskytte lovgivere, der forbryder sig mod loven.

Og ikke mindst fordi Kongrespartiet har forsøgt at skubbe den igennem til godkendelse få dage før der afsiges dom mod partikammerater, som står til fængselsstraf for at have brugt deres indflydelse til bl.a. at tjene penge og snyde systemet.

Det drejer sig blandt andre om Lalu Prasad, der er anklaget for bedrag i en betændt sag. Han risikerer mere en to års fængsel og dommen afsiges mandag.

Rahul Gandhis modstand kan ses som valgstrategi. Manmohan Singh sagde i New York, at kabinettet lover at diskuterer sagen, når han i næste uge vender hjem til Indien.

Netop velvilje fra Singhs side og Rahuls fokus på ”rygklapperi” og vennetjenester kan have en positiv indflydelse på befolkningens syn på Kongrepartiet.

Sagen kan ses som en reaktion på Anaa Hazara-bevægelsen, som forsøgte at sætte fokus på korruption i regeringen og de politiske geledder.

I hvert fald skabte Gandhi stort postyr fredag, som udmøntede sig i ryddede forsider og glødende nyhedsudsendelser.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-09-13/indien-valgkampen-skudt-igang-bjp-vs-kongrespartie