Voldsom kamp om mindsteløn i agterlanternen Bangladesh

Forfatter billede

Kommentar af Jesper Nielsen

Provokationer, desperate arbejdere og politiske rævestreger har ført til nye uroligheder i Bangladesh. Og det vil ske igen, hvis ikke arbejderne får de rettigheder, de har krav på, anfører den danske fagforening, Fagligt Fælles Forbund (3F).

Desperate arbejdere tvinges ofte på gaden i deres kamp for en løn, de kan leve af. Der er ingen mulighed for social dialog.

En uges voldsomme protester og optøjer lukkede hundredvis af fabrikker i Bangladesh i slutningen af september. Uroen omfattede bl.a. slagsmål med politiet, brand, knuste ruder og ødelagt inventar.

De største sammenstød fandt sted mandag d. 23. september, hvor mindst 150 arbejdere, politifolk og andre blev såret.

Løn i dag på 200 kr. – om måneden

Baggrunden for balladen var en debat om forhøjelse af mindstelønnen, der i dag er noget nær den laveste i verden – lidt over 200 kr. om måneden.

Det kan man ikke leve for, så arbejderne kæmper for at få så meget overarbejde som muligt. Mindstelønnen har ikke været forhøjet siden 2010.

En mindsteløns-kommission blev nedsat af regeringen i juni og forventes at blive enige om et nyt lønniveau. Ellers vil landets premierminister beslutte hvor det skal ligge.

Da den magtfulde arbejdsgiverforening for tøjindustrien, BGMEA, anbefalede at forhøjelsen blev på 20 procent, indkaldte ca. 50 tekstil- og beklædningsarbejder-organisationer til demonstration for et krav om forhøjelse til omregnet ca. 560 kroner om måneden.

En del fabriksejere hindrede deres arbejdere at deltage i demonstrationen – og så kogte sindene over.

Politisk indblanding

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/92e96e1dd1cc45ab927af071aadb5d59-20131007-voldsom-kamp-om-mindsteloen-i-bangladesh

Jesper Nielsen er international konsulent i 3F

Kilde: Seneste udgave af Fagbladet 3Fs internationale nyhedsbrev fredag.