7 ud af 10 EU-borgere: Bistand til u-landene gavner da også os

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

BRUXELLES, 26 november 2013: Syv ud af ti EU-borgere (69 pct.) mener, at det også er til gavn for EU og dem selv at hjælpe verdens fattige nationer. Og bekæmpelse af fattigdom i udviklingslandene burde ifølge 2/3 af EU-borgerne være en af hovedprioriteterne for Den Europæiske Union.

Det er nogle af de centrale resultater af en eurobarometer-undersøgelse, der blev lagt frem tirsdag på de europæiske dage for udviklingssamarbejde i Bruxelles (26.-27. november), skriver EU-websitet europa.eu.

På trods af de økonomiske problemer er flere EU-borgere nu parate til at betale mere for fødevarer og produkter, hvis de kan støtte udviklingslandene (48 pct. af de adspurgte) – en stigning på fire pct. siden 2012.

83 pct. af de adspurgte finder samtidigt, at det er vigtigt at hjælpe indbyggerne i udviklingslande, og 61 pct. mener, at støtten bør øges.

Se om de danske holdninger på
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_405_fact_dk_en.pdf

En glad udviklingskommissær

Andris Piebalgs, EU-kommissær for udvikling, er glad for rundspørgen:

“Det er meget positivt at se, at EU-borgerne generelt støtter global solidaritet og tror på, at vi sammen kan gøre en reel forskel i bekæmpelsen af fattigdom. Der ligger store udfordringer forude: vi skal sikre, at vi når 2015 Målene og kommer fattigdommen til livs”.

“Til det formål er det nødvendigt at gøre en fælles indsats, og at verdenssamfundet når til enighed om en ambitiøs fælles dagsorden for bekæmpelse af fattigdom og bæredygtig udvikling. Der er klart budskab i denne undersøgelse: Europæerne er rede til at gøre, hvad de kan.”

EU-borgerne finder, at den fremtidige udviklingspolitik bør fokusere på beskæftigelse (44 pct. af de adspurgte), sundhed (33 pct.), økonomisk vækst (31 pct.) og uddannelse (30 pct.).

Flere føler sig forpligtet på udviklingsstøtte

Indbyggerne i de 27 EU-lande føler sig i stigende grad forpligtede til at fremme udvikling.

48 pct. af EU-borgerne er rede til at betale mere for fødevarer og produkter, der støtter udviklingslandene, og det er en stigning på 4 procentpoint siden 2012.

Støtten til udvikling og bistand er fortsat høj.

83 pct. finder, at det er vigtigt at hjælpe indbyggerne i udviklingslande – mod 85 pct. sidste år. Antallet af personer, der går ind for at EU øger sin bistand, er til gengæld det samme, nemlig 61 pct.

Mange unge er positive til bistand

De unge er særligt bevidste om u-landenes problemer og opsatte på at løse dem.

Det er navnlig de unge, som mener, at de hver især kan spille en rolle i bekæmpelsen af fattigdom i Den 3. Verden. Mens 61 pct. af de 15-24-årige har denne opfattelse, er det kun 45 pct. af dem på 55 og derover, der deler denne opfattelse.

53 pct. af de 15-24-årige er rede til at betale mere for produkter, hvis dette hjælper udviklingslandene. For de adspurgte i gruppen fra 55 år og derover ligger dette tal på 45 pct..

De yngre adspurgte er også mere tilbøjelige til at mene, at bekæmpelsen af fattigdom i udviklingslandene bør være en af de vigtigste prioriteter, både for EU og for de nationale regeringer.

Men kun få kender til 2015 Målene

Selv om hovedparten af de adspurgte (66 pct.) mener, at det bør være en af de vigtigste opgaver at bekæmpe fattigdommen i Den Europæiske Union, er det kun 48 pct., der finder, at det bør være en af vigtigste prioriteter for deres egne nationale regeringer.

Kun et lille antal af de adspurgte (6 pct.) havde hørt eller læst om 2015 Målene og vidste, hvad de drejer sig om.

Når de præsenteres for en liste med disse udviklingsmål, finder EU-borgerne, at det vanskeligste i det kommende årti bliver at komme fattigdommen til livs, opnå ligestilling og standse spredningen af hiv/aids.

Ca. én ud af hver tiende adspurgte (12 pct.) har en realistisk ide om, hvor stor en del af Jordens befolkning, der lever for mindre end en dollar (5,50 kr.) om dagen (mellem 500 mio. og 1 mia.).

European Development Days gør det muligt for regerings- og statschefer fra Afrika at møde repræsentanter for EU-institutionerne, EU-ministre, repræsentanter for FN-institutioner, civilsamfundet, højere læreanstalter og den private sektor.

Yderligere oplysninger:

Den særlige eurobarometerundersøgelse, herunder faktablade for alle EU-medlemsstaterne findes på:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#405

Websted for EU’s udviklingskommissær, Andris Piebalgs:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Websted for Generaldirektoratet for Udvikling og Samarbejde – EuropeAid:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_da.htm

Websted for de europæiske dage for udviklingssamarbejde:
http://eudevdays.eu