Pia Kjærsgaard: Mandela var leder af terrororganisation

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark skulle have lyttet til apartheid-styret – ikke føje Nelson Mandela. Det mener Dansk Folkepartis fhv. leder Pia Kjærsgaard ifølge udtalelser til gratisavisen Metroxpress.

De sidste dage har alverdens politikere stået i kø for at hylde nu afdøde Nelson Mandela, som sad 27 år i fængsel for sin kamp mod det racistiske apartheid-regime i Sydafrika.

Men Dansk Folkepartis nuv. værdiordfører fortryder ikke, at hun i 1990’erne i Folketinget kaldte Nelson Mandelas parti, ANC for terrorister.

”Det er mange år siden, og vi skal huske på, at det var en anden tid. Jeg står selvfølgelig stadig ved det, jeg sagde, for de var meget voldsomme i ANC”, siger Pia Kjærsgaard til MetroXpress.

“Der er så heldigvis siden sket det, at Sydafrika er blevet til et helt andet land. Det er da kun lykken, og det skal Mandela naturligvis have en stor del af æren for,” lægger hun til.

Pia Kjærsgaard, der sad i Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984 til 1995, argumenterede for, at man burde lytte til det sydafrikanske styre i stedet for at føje ‘lederne af terrororganisationen ANC, den netop løsladte Nelson Mandela’, skriver dagbladet Politiken.

Ellemann og Erhard J.

Venstres tidl. formand, Uffe Ellemann-Jensen, vendte sig som udenrigsminister (1982-93) gentagne gange mod at indføre handelssanktioner mod apartheidstyret i Pretoria.

I en hyldestartikel om Mandela i Berlingske lørdag nævner han knapt tiden før Mandelas indsættelse som præsident i 1994 med ét ord.

Også den dav. leder og stifter af Centrum-Demokraterne, Erhard Jakobsen (1917-2002), var stærkt skeptisk overfor ANC og fremhævede i stedet zuluhøvdingen Gatsha Buthelezi.

Han var leder af et af apartheidstyrets såkaldte Bantustans – sorte selvstyrende områder, som tilsammen omfattede knapt 14 procent af Sydafrikas areal.

Bantustan-lederne ansås af mange sorte sydafrikanere som kollaboratører med det hvide styre.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-12-13/antiapartheid-aktivister-borgerlige-politikere-er