Et sidste farvel til Nelson Mandela i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En gruppe af danske tidligere aktivister fra kampen mod apartheid har i samarbejde med Afrika Kontakt organiseret en fakkel-aften for at mindes Nelson Mandela og sige et sidste farvel. Det finder sted mandag 16. december på Nytorv i København.

“Vi gør det også for at vise vores solidaritet med de mange, der den dag i dag kæmper for frihed og retfærdighed i Afrika, ofte med livet som indsats”, skriver en af arrangørerne, NGOen Afrika Kontakt, i en pressemeddelelse mandag

Programmet vil bl.a. indeholde taler af Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), skuespillerinden Anne Marie Helger, tidligere anti-apartheid aktivist og historiker, Gorm Gunnarsen og en repræsentant for et folk, der forsat kæmper for frihed (Vestsahara, red.).

Desuden vil der være optræden af danske og afrikanske musikere og kunstnere.

Et færdigt program vil blive offentliggjort når detaljerne er på plads.

Gorm Gunnarsen, en af organisatorerne, siger om arrangementet:

”Mandela var en mand, der aldrig blev ufri. En forbryderisk stat spærrede ham inde i 10.000 dage, fordi han ikke ville underkaste sig. Dermed blev hans navn et fælles symbol for alle, der ønsker lighed mellem mennesker, uafhængigt af køn, alder, race, religion og seksuel orientering.”

”Vi må hylde Mandela ved at styrke den internationale solidaritet, og med den fjerne midlerne til undertrykkelse fra undertrykkernes rådighed. Som Mandela viste, har vi friheden til at gøre det.”

Arrangementet finder sted mandag den 16. december 2013 kl. 16 til 18 på Nytorv i det centrale København.

Find begivenheden på Facebook.

Man kan læse meget mere om kampagnen mod apartheidstyret i dansk regi og de politiske forviklinger undervejs på
http://www.sydafrika.dk/vores-historie-0

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Slaget ved Bloodrivier

Netop d. 16. december blev for nogle år siden udnævnt til “forsoningens dag” i Sydafrika.

Ikke så mærkeligt – datoen har mange historiske og racemæssige overtoner i “Regnbuenationen”.

16. december 1838 stod det største slag mellem de hvide boere og den sorte zulu-nation ved floden Ncome i det senere Natal.

Slaget blev vundet af boerne, som havde forskanset sig i en vognborg med deres musketter og derfra frit kunne beskyde den angribende spydbevæbnede zulu-hær.

Da slaget var omme lå mellem 2.000 og 3.000 zulukrigere døde foran vognborgen, mens de 470 forsvarere ikke mistede en eneste mand – så effektiv var spærreilden. Massakren betød, at floden blev farvet rød og omdøbt af boerne til Bloodrivier.

Slaget fik afgørende betydning for boernes selvforståelse og årsdagen blev fejret af det hvide mindretalsstyre. Efter overgangen til flertalsstyre i 1994 ændredes dagen til “forsoningens dag” – helt i Mandelas ånd.

Yderligere oplysninger hos:
Morten Nielsen, sekretariatsleder i Afrika Kontakt
tlf. 25 39 65 57 og e-mail: [email protected]