Kinas nye ambassadør skamroser Danmark i interview

Forfatter billede

“Det er ingen overdrivelse, at det bilaterale forhold (mellem Kina og Danmark, red.) nu bliver dybere og bredere i en grad uden fortilfælde …især de seneste par år har relationerne fået et særligt momentum”, siger den nytiltrådte kinesiske ambassadør i København i et interview med Berlingske mandag.

“Vi tillægger forholdet til Danmark særlig stor betydning”, siger ambassadør Liu Biwei til avisen og peger på, at Danmark som eneste nordiske land har indgået et samlet strategisk partnerskab med Kina.

Han nævner også dav. præsident Hu Jintaos statsbesøg i 2012 og statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) visit i Kina sidste år sammen med flere end ti andre ministre.

“Der er intet uønsket element i forholdet mellem vore to nationer – intet der kan blokere en gnidningsløs udvikling i vore relationer”, slår ambassadøren fast overfor Berlingskes reporter, Ole Damkjær.

Heller ikke Tibet er en anstødsten mere efter at et stort folketingsflertal i 2009 i en såkaldt verbalnote anerkendte Kinas ret til Tibet. Himalaya-landet har været besat af kineserne siden 1950.

Repræsentanter for de to partier, der stemte imod verbalnoten, Dansk Folkeparti og Enhedslisten siger til Berlingske, at ambassadørens ros er beskæmmende.

“Vi har et fortrinligt samarbejde med Kina af den ene grund, at vi gør, som de siger, og det mener jeg er en pinlig forestilling,” siger udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen.

Han gør gældende, at Danmark tækkes Kina for ikke at blive lagt på is økonomisk og handelsmæssigt – som f.eks Norge.

Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl, anfører, at “der er gået alt for meget business i den”. Det skal ses på baggrund af, at den dansk-kinesiske samhandel rundede de 100 milliarder kr. i 2012 og fortsat er stærkt stigende.

“Vi skal have en udenrigsminister, som tør kritisere forholdene i Tibet”, lægger Christian Juhl til overfor Berlingske.