Rasmus Helveg: Vi skal lindre smerten for masseflugtens ofre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) afsluttede søndag sit besøg i Jordan og Libanon. Her har han i løbet af de sidste fire dage samlet indtryk fra den enorme flygtningekatastrofe, der er resultatet af konflikten i Syrien, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

“Det gør voldsomt indtryk at møde ofrene og se, hvor mærkede de er. Jeg mødte mennesker, der lige var sluppet ud af Syrien. De var tydeligvis chokerede, rystede og apatiske”, fortæller udviklingsministeren og fortsætter:

“Men jeg så også, hvor meget vi med vores hjælp kan bistå de mennesker. Ikke bare med vand, mad og tag over hovedet. Men også med at komme videre i livet”.

“Der er en stor kontrast fra de modløse familier, der netop er sluppet væk fra rædslerne i Syrien, til de aktive og legende børn, der har fået en ny hverdag i skolerne og på legepladserne rundt om i Za’ atari-lejren ved den syriske grænse i Jordan” anfører han.

Der er nu omkring 2,3 mio. mennesker, som er flygtet ud af Syrien, mens ca. 6,5 millioner inde i Syrien er fordrevet fra deres hjem. Over 100.000 er dræbt i løbet af de snart tre år, konflikten har varet.

Udviklingsministeren gav tidligere på ugen et løfte om at hjælpe de nødlidende syrere med 200 mio. kroner.

“Nabolandende – særligt Jordan og Libanon – er ved at knække sammen under den store tilstrømning af flygtninge. Både i Jordan og Libanon er jeg blevet mødt med kraftige appeller om at støtte dem yderligere, hvis de lokalt skal kunne klare opgaven. Det ansvar skal Danmark være med til at bære sammen med andre rige lande”, siger Rasmus Helveg Petersen og lægger til:

“Når et land, der er mindre end Danmark (Libanon, red.), pludselig skal håndtere næsten en million flygtninge, er det bydende nødvendigt, at vi støtter dem. Gør vi ikke det, vil det have uoverskuelige konsekvenser for både syrere, nabolandene og os selv”.

“Hjælper vi ikke her, vil konflikten kunne sprede sig, og flygtningestrømmene vil med sikkerhed brede sig til Europa”.

På onsdag deltager Danmark i nye fredsforhandlinger om Syrien i Geneve i Schweiz mellem oppositionen og regeringen i Damaskus.

Yderligere oplysninger hos:
Særlig rådgiver Thomas Hundsbæk,
tlf: 41 86 59 00.