20 danske millioner til at styrke Pakistans demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark bidrager med 20 millioner kr. over de næste fire år til at styrke Pakistans demokrati. Pengene går bl.a. til at engagere landets unge i den demokratiske udvikling, skriver BT online onsdag.

Bidraget går til en pakistansk NGO, der hedder PILDAT, og demokrati-projektet lanceres torsdag i hovedstaden, Islamabad.

Danmarks ambassadør i Pakistan, Jesper Møller Sørensen, glæder sig:

“Uanset visse fremskridt de seneste par år er demokratiet fortsat skrøbeligt efter tiden med general Musharraf i spidsen. Vi har fra dansk side enorm interesse i at sikre, at Pakistan fortsætter de demokratiske skridt”, skriver han i en mail til Berlingske Nyhedsbureau (BNB).

Atommagten Pakistans indbyggertal er på 184 millioner og godt 50 procent er under 24 år.

“Unges inddragelse i demokratiske processer er en af de vigtigste forudsætninger for, at de ikke engagerer sig i militante og anti-demokratiske grupper. Men der skal mere til – uddannelse, økonomisk vækst og beskæftigelse. Derfor arbejder vi i Pakistan med både støtte til uddannelse og så det spirende kommercielle samarbejde”, skriver ambassadøren ifølge BNB.

Det samlede danske udviklingsprogram til Pakistan lyder på 275 millioner kr. i 2013-2016. Landet balancerer mellem religiøs fanatisme og vestligt demokrati

For nylig øgede den danske regering støtten. Pengene går eksempelvis til offentlige skoler og landets uafhængige menneskeretskommission.

Se også udenrigsministeriets vurdering af Pakistan på
http://pakistan.um.dk/da/om-xxland/landefakta/indenrigspolitisk

DOKUMENT

Danmarks bistand til Pakistan (fra finanslov 2014)

Formålet med det danske udviklingssamarbejde med Pakistan er at bidrage til fattigdomsbekæmpelse gennem en rettighedsbaseret tilgang til uddannelse, demokrati, civilsamfund samt stabilisering med særlig vægt på grænseområderne til Afghanistan.

I overensstemmelse med Danmarks bestræbelser på at skabe en mere strategisk og effektiv udmøntning planlægges det at omlægge udviklingssamarbejdet med Pakistan fra enkelte indsatser til et samlet landeprogram i 2017.

Uddannelse:

Danmark støtter (FNs Børnefond) UNICEF’s arbejde med et rettighedsbaseret program, som skal sikre uddannelse for børn, der er ramt af konflikten i grænseområderne til Afghanistan.

Der blev i 2010 indgået aftale med UNICEF om et bidrag på 50 mio. kr., der dækker perioden 2010-2013. I 2014 forventes afgivet et nyt tilsagn på 60 mio. kr. til fortsættelse af dette arbejde.

Stabilisering og genopbygning:

Formålet med den danske støtte er at genopbygge infrastruktur og skabe betingelser for bedre levevilkår for den fattige befolkning.

Det danske tilsagn i 2010 på 40 mio. kr. har bidraget til opstart af Verdensbankens fond for stabilitet og genopbygning i grænseområderne til Afghanistan. Tilsagnet dækker perioden 2010-2012.

Danmark var det første land, der gav tilsagn om at bidrage til fonden og har dermed bidraget til en koordineret donorindsats, da fonden har udviklet sig til at være den væsentligste mekanisme for fælles donorbidrag til stabilisering, genopbygning og fattigdomsbekæmpelse.

Hele det danske bidrag blev udbetalt efter oversvømmelserne i 2010.

Der er afgivet nyt tilsagn til fonden i 2013 på 34 mio. kr. og der forventes et nyt dansk bidrag på 46 mio. kr. i 2015.

Civilsamfund og demokrati:

Formålet med den danske støtte er at fremme demokrati og respekt for menneskerettighederne. Der blev i 2010 afgivet tilsagn på 40 mio. kr. til indsatser herfor.

Bidraget blev udmøntet gennem støtte til civilsamfundsorganisationer, der arbejder inden for demokrati og menneskerettigheder, den pakistanske menneskerettighedskommission samt frie medier.

Programmet blev videreført med et nyt tilsagn på 66 mio. kr. i 2013. Demokratidelen blev desuden udvidet med en fælles EU-støtte til opbygning at statslig kapacitet. Menneskerettighedsområdet omfatter en rettighedsbaseret tilgang til hjælp til voldsramte kvinder.

I 2014 forventes afgivet et nyt tilsagn på 35 mio. kr. til styrkelse af arbejdet med at fremme demokrati og respekt for menneskerettigheder.

I 2015 forventes afgivet tilsagn på 34 mio. kr., hvor civilsamfundsdelen forventes udvidet med nye aktiviteter, herunder mellemfolkelige aktiviteter.

I 2014 planlægges over nærværende konto udbetalt ca. 55 mio. kr. til Pakistan. Hertil kan komme udbetalinger fra bl.a. den humanitære ramme, danske civilsamfundsorganisationer, regionale programmer, Freds- og Stabiliseringsfonden mv.