Regnskoven vandt anden runde af “Tabersagen” på DR 3

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Det er faneme opad bakke for jer”. Sådan sagde TV-vært Emil Thorup onsdag aften til det (ikke desto mindre) begejstrede personale i miljøorganisationen Verdens Skove, da regnskoven gik videre til finalen i TV-kanalen DR 3s konkurrence om den mest støtteværdige “tabersag”.

En sag, som nok er vigtig, men slet ikke får den støtte, den burde være berettiget til.

Seks kandidater var til vurdering hos dommerne i kategorien natur og dyr i seriens andet program, og tre gik videre til den endelige afgørelse. Blandt dem var ikke store sager som klimaforandringer og overfiskning, præsenteret af henholdsvis WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace.

I stedet kom regnskovene til at konkurrere med verdens trængte bier og plukning af levende gæs. Især bierne var langt fremme og vandt to af tre dyster hos adspurgte grupper undervejs.

Nemlig phoner-testen, hvor der ringes ud til danskerne, og børnetesten, hvor langt de fleste børn i en under-skoleklasse sympatiserede med de truede bier ved at stille sig hen til en person, der forestillede en bi, hvorpå børnene taktfast råbte “Honning, honning….”.

Lomborg satte sig igennem

Det var nok mest Bjørn Lomborg, der som en af de tre dommere satte sig igennem. Især overfor klimaforandringerne, som han afviste overhovedet kunne kaldes en “taber-kandidat”, da der ifølge ham var brugt totusind milliarder på dette område de seneste ti år.

Han vendte sig også mod Dansk Bavlerforenings argument om, at der er færre bier, idet han sagde, at der ganske vist var færre af de små nyttige bestøvere i Danmark, men ikke i verden som helhed.

Så selv om bierne trak en nr. 1 blandt de adspurgte grupper, faldt dommervalget i sidste ende på klodens trængte regnskove, der – som repræsentanten fra det tidl. Nepenthes fortalte – bliver reduceret med en fodboldbane hvert sekund døgnet rundt.

Samtidig kunne regnskovene tilbage i 1980erne og 90erne få danskerne op af stolene, men i dag vurderes de som en glemt og overset sag. Uanset om de rummer flere dyr og planter end noget andet sted på planeten og er kaldt “Jordens ædelsten”.

Finale d. 12. marts

“Tabersagen” sætter i fem programmer fokus på 30 værdigt trængende sager, der af den ene eller anden grund har svært ved at brænde igennem i offentligheden og stiller spørgsmålet om det er de rigtige sager, vi støtter, når vi giver til velgørenhed.

Værten, Emil Thorup, vil finde den ultimative tabersag, der kommer til kort i kampen om penge og opmærksomhed, men som netop derfor nu får en chance for at opnå den støtte, der mangler.

Som præmie får den vindende tabersag hjælp fra DR 3s seere til at opnå den opmærksomhed og gennemslagskraft, den har brug for.

Det sker, når programserien kulminerer med et direkte finaleshow onsdag d. 12. marts, hvor den ultimative tabersag kåres mellem fem finalister – hvoraf tuberkulose og regnskoven nu er de to første.

Man kan (gen)se det andet program i serien på
http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-2

Man kan (gen)se det første program via telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-02-14/tuberkulose-vandt-f-rste-heat-af-tabersagen-p-dr-3