Danidas rædselskabinet dag 7: Tab i 2008 fik aldrig et retsligt efterspil

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En medarbejder i et IBIS-støttet projekt i Mozambique blev afskediget i 2008 efter angiveligt misbrug af 104.000 kr., men er i dag – seks år efter – ikke stillet for en dommer trods talrige henvendelser til anklagemyndigheden – vurderes at have gode kontakter til topfolk.

Danida har oversendt en stribe mere eller mindre betændte sager til Rigsrevisionen siden årsskiftet, som indebærer et foreløbigt minimumstab for de danske bistandsmidler på 877.000 kr. efter svindel, tyveri og andre “uregelmæssigheder”.

U-landsnyt.dk bringer i den kommende tid – dag for dag – omtale af de seneste sager på udenrigsministeriets website.

Sag nr. 7, oversendt 6. februar 2014:

C 1115

Afsluttende orientering om regnskabs-mæssige uregel-mæssig-heder i IBIS-projekt i Mozambique

Sagen opstod i februar 2008 og omhandler mistanke om misbrug af midler i forbindelse med projektet ”Gateway to Life” i Mozambique, som finansieres af Udenrigsministeriets rammebevilling til IBIS.

Som konsekvens af mistanken iværksatte IBIS en revision. Revisionsopgørelsen opgjorde tabet til DKK 104.000 og påviste, at det kun omfattede danske midler.

Den involverede IBIS-medarbejder blev herefter afskediget i juni 2008 og sagen politianmeldt måneden efter.

Anklagemyndighederne har oplyst, at sagen er overgivet til politiets efterretningsenhed, men det kan ikke oplyses, hvem der konkret håndterer sagen, idet den betragtes som hemmelig, indtil en dommer beslutter, om der skal rejses tiltale.

Trods adskillige henvendelser til både politiet og anklagemyndighederne, er der ikke sket nogen fremdrift i sagen.

Sagen har i perioden været forsvundet hos det lokale politi, men blev fundet igen i efteråret 2010.

Af den seneste redegørelse fra IBIS’ advokat i Mozambique i september 2013 fremgår det, at sagen fortsat henligger hos anklagemyndigheden og at der fortsat ikke er rejst tiltale mod den tidligere IBIS-medarbejder.

Yderligere oplyser advokaten, at det er vanskeligt at få informationer om, hvor sagen er i det retslige system.

Det er advokatens vurdering, at en retssag mod den tidligere IBIS-ansatte og en evt. refusion af det svindlede beløb er forbundet med meget små chancer for succes.

Tætte kontakter til FRELIMO

Den tidligere IBIS-medarbejder har efter sigende tætte kontakter indenfor det regerende parti i Mozambique (FRELIMO, red.) og det kan ikke udelukkes at være en medvirkende årsag til den meget langsommelige behandling af sagen.

Ambassaden i Maputo har forgæves forsøgt at hjælpe IBIS med kommunikationen med de involverede retslige institutioner.

Det er ligeledes ambassadens vurdering, at der højst sandsynligt ikke er nogen mulighed for at få retssagen igennem systemet.

Videre er det IBIS’ vurdering, at organisationens interne procedurer i forbindelse med indkøb af udstyr og materialer syntes at være overholdt.

IBIS har som konsekvens af sagen foretaget yderligere opstramning af indkøbsprocedurerne.

På baggrund af ovenstående afslutter Udenrigsministeriet sagen med tab af danske bistandsmidler på DKK 104.000, og misbruget dækkes af IBIS’ programmidler i indeværende år (2014).

Med henvisning til seneste forrige orientering i sagen, dateret den 30. august 2011, fremsender Udenrigsministeriet hermed denne afsluttende underretning i sagen.

Afsender er KVA, der står for Danidas Kontor for Kvalitetssikring og Økonomistyring af Udviklingssamarbejdet

Om FRELIMO

“Fronten til Mozambiques Befrielse” har regeret det store land i Sydøstafrika siden selvstændigheden i 1975, eller i snart 40 år.

FRELIMO var hovedkraften i kampen mod de portugisiske koloniherrer og en af dens mest kendte skikkelser var Samora Machel (1933-1986) – se mere på http://en.wikipedia.org/wiki/FRELIMO og http://en.wikipedia.org/wiki/Samora_Machel

IBIS har været aktiv med udviklingsprojekter i Mozambique i årtier – se http://ibis.dk/ibis-i-mozambique

Man kan læse om Danida i Mozambique på http://mozambique.um.dk/da/danida