Toiletter i slummen blev fjerde vinder af “tabersagen” på DR 3

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kunderne i et supermarked valgte den, det samme gjorde kendisser til en filmpremiere og til sidst også dommerne: Toiletter i slummen blev onsdag aften den mest støtteværdige “tabersag” i kategorien Alternative Løsninger i DR 3s programserie, hvor velgørenhed så at sige vendes på hovedet.

For konkurrencen går ud at ignorere de sager, der normalt klarer sig godt, når det gælder om at skaffe penge fra danskerne og opnå opmærksomhed i medierne.

Til gengæld koncentrerer DR 3 sig om de sager, der ikke formår dette. Sager, som nok er vigtige, men slet ikke får den støtte, de burde være berettiget til.

Til sidst vælges én vindersag ud blandt 30 sager, som præsenteres i fem programmer.

Senest var seks kandidater til vurdering hos dommerne i kategorien alternative løsninger i seriens fjerde program, og tre gik videre til den endelige afgørelse.

Blandt dem var hverken støtte til at plante oliventræer i Palæstina, forsoning via fodboldspil i “bloddiaman-ternes land” Sierra Leone eller fred og forsoning i folkedrabslandet Rwanda. Videre gik derimod et nystartet mindre projekt for iværksættere i Burundi i Centralafrika.

Det har angiveligt skabt ca. 100 nye jobs på et år. Det samme gjorde en særlig menstruationskop for fattige og udsatte kvinder – og så vinderen, præsenteret af Dansk Røde Kors.

“Det er noget lort”
Toiletter i slummen gjorde indtryk, fordi der blev fremlagt en løsning, hvorefter man kunne donere billige toiletbesøg.

Den dystre baggrund talte også – over en milliard mennesker har ikke adgang til noget toilet, men må forrette deres nødtørft i det fri eller andre steder, hvor de nu kan komme til det.

Repræsentanten for Røde Kors sagde bramfrit om sit kandidatprojekt, at “det er en tabersag, fordi det er noget lort”. Ideen er at man kan donere f.eks. 150 kr. og sikre 500 fattige i u-landene et toiletbesøg.

I sidste ende stod kampen mellem toiletterne og menstruationskopperne og der var stor uenighed i dommerpanelet.

Reklamemanden Morten Angelo holdt på kopperne og forskeren Bjørn Lomborg på toiletterne, især fordi han fandt kopperne for dyre (120 kr.). I sidste ende kastede advokat Gry Rambusch loddet for toiletterne med det argument, at “toiletter i slummen redder liv, det gør kopper ikke”.

Finale d. 12. marts
“Tabersagen” sætter i fem programmer fokus på 30 værdigt trængende sager, der af den ene eller anden grund har svært ved at brænde igennem i offentligheden og stiller spørgsmålet om det er de rigtige sager, vi støtter, når vi giver til velgørenhed.

Værten, Emil Thorup, vil finde den ultimative tabersag, der kommer til kort i kampen om penge og opmærksomhed, men som netop derfor nu får en chance for at opnå den støtte, der mangler.

Som præmie får den vindende tabersag hjælp fra DR 3s seere til at opnå den opmærksomhed og gennemslagskraft, den har brug for.

Det sker, når programserien kulminerer med et direkte finaleshow onsdag d. 12. marts, hvor den ultimative tabersag kåres mellem fem finalister.

Tuberkulose, regnskovene, sult i Sahel /tørke i Afrika og toiletter i slummen er nu de fire første.

Tuberkulose vandt kategorien sygdomme, regnskovene kategorien natur og dyr, mens sult i Sahel sejrede i krig og katastrofer. Sidste program i serien før finalen sendes onsdag d. 5. marts og kategorien er børn

Man kan se fjerde del af”Tabersagen” på http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-4#