9. marts skriver El Salvador historie: På samme dag afholdes anden runde af præsidentvalget og toårs-jubilæum for den unikke bandefred – den mest holdbare og succesfulde i hele Latinamerika. I de kommende dage bringer vi en artikelserie fra landet.
Ungdomsbanderne siger: ”Den 9 marts holder landet en dobbelt fest. På den ene side vælger vi præsident og vicepræsident (…), på den anden side fejrer vi toårs-jubilæum for den mest succesrige voldsforebyggende proces i hele Latinamerika”.
For to år siden indgik to af verdens mest berygtede ungdomsbander, MS-13 og Barrio 18, en form for våbenhvile. Og til trods for stor modstand fra næsten hele samfundet, specielt højrepartiet ARENA, har våbenhvilen haft utrolige resultater: Fra den ene dag til den anden faldt mordraten med 50 %, og landet bevægede sig fra en anden plads i voldsstatistikken på verdensplan, til nr. 44.
Nyt syn på bandevold
El Salvadors erfaring er ikke helt unik. Der findes tilsvarende erfaringer fra især USA, hvor der findes over en million bandemedlemmer. Der findes også eksempler fra Belize, Brasilien, Colombia, Honduras og Mexico.
I de fleste tilfælde har resultaterne dog været tvivlsomme, eller kortvarige. Det handler delvist om, at synet på bandevolden og metoderne til at bekæmpe den, har ændret sig.
Det er begyndt at stå mere klart, at de voldelige metoder at bekæmpe volden i især Mellemamerika, kun har affødt mere vold.
Det var tidligere også et udbredt opfattelse, at forhandling og dialog ville legitimere banderne, gøre lederne stærkere og at man, i stedet for at mindske volden, snarere reproducerede den.
Nu begynder der at være mere konsensus om, at man må samarbejde med hovedpersonerne – banderne – og angribe de underliggende årsager til volden: marginalisering, fattigdom, arbejdsløshed og andre risikofaktorer.
Dette har man prøvet at gøre i El Salvador. Bandefredens succes skyldes til dels dette, til dels, at banderne selv er så aktive i processen. De vil have fred. De er trætte af mord, vold og overfyldte fængsler, de vil have jobs, uddannelse og et almindeligt liv.
Eksempel for fredsprocessen
For to år siden publicerede U-landsnyt.dk reportageserien El Salvador Fred mod Vold: Tema om vold i verdens farligste land.
I denne skrev Erika Brenner og Eva Rasmussen om to små samfund, Santa Gema og Aurora, der effektivt og med ikke-voldelige metoder bekæmpede bandevolden.
Erfaringerne fra de to små samfund har inspireret til, og fungeret som eksempel for den nationale fredsproces. Som den salvadoranske fredsmægler Raúl Mijango siger:
”Hvis de kunne gøre det i Santa Gema og Aurora, kan vi også gøre det andre steder.”
Nu følger U-landsnyt.dk op med en ny serie, hvor Erika Brenner gennem artikler og interviews dækker ungdomsbandernes opståen, de politiske tiltag, der har prøvet at bekæmpe bandevolden, våbenhvilens resultater, den store modstand og – endelig – præsidentvalget d. 9 marts, og hvilken betydning det har for fredsprocessen.
Erika Brenner er freelancejournalist med base i Mellemamerika.
Se også hendes netsted: http://erikabrenner.wordpress.com/
Læs andre artikler i Erika Brenners artikelserie fra El Salvador.