Boko Haram angriber militærkaserne

Forfatter billede

Den nordnigerianske by Maiduguri har atter været centrum for kampe mellem militæret og militante grupper, som menes at tilhøre Boko Haram. De angreb i fuldt dagslys blandt andet Giwa-kassernen og universitetet, og der rapporteres om voldsom skudveksling. .

En militær talsmand siger til BBC, at de militante grupper ville befri kolleger, der var fængslet på kasernen, og at forsøget mislykkedes.

Militante grupper, som menes at tilhøre Boko Haram, har i årets første måneder allerede dræbt 500.

Militæret fik hjælp af Nigerias luftvåben i kampen mod de formodede Boko Haram kæmpere. Flere af dem blev dræbt, da de flygtede over en tør flodseng bag kasernen.

Mange huse skal også være sat i brand og civile dræbt. Øjenvidner siger, at de så lig af både militante og soldater omkring kasernen.

Menneskerettighedsgrupper siger, at mange hundrede tilfangetagne er døde i Giwa, og at brugen af tortur er udbredt.

Hæren har kategorisk afvist at mishandle fanger og mistænkte. Men FN´s menneskerettighedschef Navi Pillay erklærede under et nyligt besøg i Nigeria, at ”mange nigerianere indrømmer åbent, at sikkerhedsstyrkerne krænker menneskerettighederne”.

Dette seneste angreb var usædvanligt, da Boko Haram normalt angriber om natten.

Angrebene har taget til i de seneste uger, selvom regeringen har erklæret undtagelsestilstand i det nordøstlige Nigeria.

Human Rights Watch siger i en rapport, at Boko Harams angreb har haft en skræmmende og ødelæggende effekt på befolkningen. FN tal fortæller, at omkring 300.000 har måttet flygte fra deres hjem i det seneste år.

Boko Haram, der blev grundlagt i Maiduguri i 2009, vil løsrive det nordlige Nigeria og gøre det til en islamisk stat.