Ebola-udbruddet i den vestafrikanske stat Guinea kræver fortsat dødsofre mens der arbejdes på højtryk for at inddæmme sygdommen. Sideløbende foregår der et stort arbejde for at forebygge smitte blandt befolkningen.
Verdenssundhedsorganisationen WHO er uenig med den humanitære hjælpeorganisation Læger uden Grænser, der har karakteriseret udbruddet af den frygtede sygdom ebola som en ”epidemi uden fortilfælde”. Det skriver BBC tirsdag.
På trods af den alvorlige situation er der ikke tale om en epidemi og udbruddet er ikke uden fortilfælde, lyder det fra WHO.
Værst ramt af ebola er lige nu Guinea, hvor 80 mennesker har mistet livet. Men der har også været dødsfald i nabolandet Liberia.
Både Læger uden Grænser og WHO arbejder med at pleje de syge og inddæmme udbruddet.
En anden organisation, fadderskabsorganisationen Plan, arbejder sammen med myndighederne med at forebygge sygdommen ved at uddele information om hygiejne til befolkningen i Guinea og Liberia, hvor udbruddet indtil videre er koncentreret.
Der findes ingen vaccine eller behandling, og virussen dræber op til 90 procent af dens ofre. Derfor er forebyggelse afgørende for at redde liv.
Plan uddeler i samarbejde med myndighederne tusindvis af sundhedsbrochurer om forebyggelse af den dødelige virus og har især fokus på at nå ud til skolebørn, som kan dele informationen med deres familier. Informationen spredes også ved hjælp af radio, sms og TV.
Nabolandet Sierra Leone befinder sig lige nu i risikozonen for at blive ramt af Ebola-virussen, og Plan har højeste beredskab på plads, hvis det sker. Sygdommen spredes ved direkte kontakt med smittede dyr eller mennesker.