Egypten stadfæster hårde domme over demonstranter

Forfatter billede

Aktivister, der har protesteret mod Egyptens skærpede regler for demonstrationer, skal blive i fængsel, fastslår domstol. Afgørelsen tydeliggør splittelsen mellem unge aktivister og Egyptens midlertidige styre.

Tre fremtrædende aktivister, der har udfordret Egyptens nye lov mod spontane demonstrationer, fik mandag stadfæstet deres domme på hver tre års fængsel. Det skriver flere internationale medier.

De tre aktivister – Ahmed Maher, Mohamed Adel og Ahmed Douma – er alle medstiftere af 6. April Bevægelsen, en organisation der var yderst aktiv i de omfattende demonstrationer mod Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak i januar og februar 2011.

De blev anholdt i november, da de protesterede mod en ny lov, der indskrænker mulighederne for at demonstrere.

Ifølge de nye regler skal en demonstration anmeldes til myndighederne mindst tre dage inden den finder sted.

Samtidig har Egyptens indenrigsministerium mulighed for at forbyde demonstrationen, hvis myndighederne mener, at den udgør en trussel mod sikkerheden, eller hvis der ikke kan sørges for tilstrækkelig god sikkerhed ved demonstrationen.

Aktivister og oppositionspolitikere har kritiseret den nye lov for at indskrænke forsamlingsfriheden.

Kontroversielt retsopgør udskudt

En anden retssag, der har tiltrukket international opmærksomhed, blev mandag udskudt i en måned ved en anden domstol i Kairo.

Her er en af Egyptens mest kendte aktivister, Alaa Abdel-Fattah, tiltalt for at have demonstreret på ulovlig vis samt for at have overfaldet en politimand og have stjålet hans radio.

Abdel-Fattah og 24 medtiltalte var i november samlet for at vise deres modstand mod, at Egypten i stigende grad stiller civile for militære domstole.

Demonstrationen var en af de første der blev gennemført efter, at Egypten havde strammet reglerne for demonstrationer.

Sagen blev mandag udskudt, fordi Abdel-Fattahs forsvarsadvokater kræver, at dommer Mohammeed El-Fikki fjernes fra sagen på grund af forudindtagethed mod de anklagede. Det skriver den egyptiske avis al-Ahram.

Abdel-Fattah anklagede i 2005 El-Fikki for at have været involveret i valgsvindel ved et valg, der sikrede den daværende præsident, Hosni Mubarak, en jordskredssejr.

På grund af klagen er sagen udskudt til den 10. maj, så domstolen kan tage stilling til forsvarets indsigelser. I mellemtiden er de anklagede i sagen løsladt mod kaution.

”Det internationale samfund og ngo’er bør følge denne sag tæt og alle andre sager, der finder sted i Egypten under den kontroversielle protestlov”, siger advokat Lionel Blackman, der er formand for Solicitors’ International Human Rights Group og desuden følger retssagen i Kairo som medlem af The Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN).

”Domstolenes uafhængighed, adgangen til retssalene og retten til at se på tilbageholdelse er af særlig bekymring”, tilføjer han i en pressemeddelelse fra EMHRN.