Oplysning og mere sikre aborter skal redde kvindeliv

Forfatter billede

Politikere fra hele verden besluttede fredag at hjælpe kvinder i retning af flere rettigheder i forbindelse med graviditet, fødsel og seksualitet. Det skal blandt andet ske gennem mere sikre aborter og mere seksualundervisning.

På verdensplan dør omkring 800 kvinder hver dag, fordi de mangler helt basal hjælp i forbindelse med fødsel eller abort.

Og knap en kvart milliard kvinder, hovedsageligt i udviklingslande, ønsker bedre adgang til prævention og seksualundervisning. En adgang, som de i dag ikke har, ofte af politiske, kulturelle eller religiøse årsager.

Fredag aften afsluttede parlamentarikere fra hele verden den sjette IPCI konference (International Parliamentarians’ Conference on ICPD) med enighed om at styrke kvinders rettigheder.

Konferencen havde fokus på at sikre adgang til rettigheder i forbindelse med graviditet, fødsel og seksualitet – også kaldet seksuelle og reproduktive rettigheder.

Modigere end regeringslederne i FN

Når parlamentarikere mødes om kvinders rettigheder og seksuelle minoriteter, er de mere modige og fremme i skoene end når verdens regeringsledere mødes i FN, mener Mette Gjerskov (S).

Derfor afholdes parlamentariske konferencer om kontroversielle emner for at bidrage til at skabe opbakning blandt verdens regeringer.

Mette Gjerskov deltog i konferencen i Stockholm i sin egenskab af formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder, der tæller 44 danske medlemmer af Folketinget fra alle partier.

Hun fortæller i telefonen til U-landsnyt, at et andet stærkt kontroversielt emne, der virkelig fik sindene i kog på de seneste dages konference i Stockholm, var homoseksuelles rettigheder.

På LGBTQI-området (som står for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex) er der truffet beslutninger, der går meget længere, end man før har set, siger Mette Gjerskov.

”Vi fik vedtaget en selvstændig erklæring, hvor LGBTQI er nævnt som en af de særligt sårbare grupper. Det er meget positivt,” fortæller Mette Gjerskov og tilføjer, at en del af de afrikanske og arabiske lande ”går i spåner over det”.

”Man har aldrig kunnet få det igennem i FN, men nu har vi fået det på plads på parlamentarikerniveau,” siger hun.

20 år siden historisk Kairo-konference

Med konferencen i Stockholm var det sjette gang, at parlamentarikere fra hele verden var samlet for at fremme dialogen omkring Handlingsprogrammet fra FN’s Befolkningskonference (ICPD), som blev vedtaget i Kairo i 1994.

Mange af de parlamentarikere, der deltager i konferencerne med deres kolleger fra hele verden, gør det for at få inspiration fra møderne og derpå rejse hjem og påvirke deres egne regeringer, skriver Inter Press Service.

ICPD blev en milepæl i udviklingsarbejdet, fordi konferencen markerede et paradigmeskift. Verdenssamfundet bevægede sig væk fra tidligere tiders snævre fokus på befolkningsproblemet, og rettede i stedet en øget opmærksomhed mod individets seksuelle og reproduktive rettigheder, adgang til sundhedsydelser, information og rådgivning.

Konferencen i Kairo i 1994 satte nye mål, og formulerede strategier for nedbringelse af mødredødeligheden, antallet af uønskede graviditeter og seksuelt overførbare sygdomme.